Studiu: hărţuirea sexuală în şcoală e reală, nu e doar în filme

651

Jumatate dintre elevii americani de clasa a VII-a până la a XII-a sunt hărţuiţi sexual de colegii lor, informează un studiu al organizaţiei American Association of University Women, scrie NewYorkTimes.

Studiul, care a definit hărţuirea sexuală drept „comportament abuziv cu tentă sexuală, care poate avea loc şi în mediul virtual", a avut la bază un sondaj pe un eşantion de 1.965 de adolescenţi de pe teritoriul SUA. Rezultatele studiului arată că fetele sunt cel mai adesea victime ale hărţuirii (60% dintre ele mărturisind că au avut astfel de probleme, faţă de 40% dintre băieţi) şi copiii care provin din familii cu venituri mici.

Circa 48% dintre elevii care au participat la sondaj spun că au fost agresaţi sexual în anul şcolar 2010 – 2011, 44% spun că s-au făcut glume şi comentarii cu conotaţii sexuale pe seama lor. De asemenea, tinerii spun că au fost pipăiţi sau intimidaţi şi că primesc imagini indecente prin sms, pe mail, sau pe Facebook.

„Mi-au numit prostituată fiindcă am mulţi prieteni care sunt băieţi", spune o fată de clasa a IX-a. „Au răspândit zvonuri cum că aş fi homosexual, fiindcă jucam în echipa de baschet", a mărturisit un băiat de clasa a VIII-a.

Deşi acest tip de comportament pare desprins mai degrabă din filmele americane decât din realitate, Holly Kearl, autoarea studiului citat, oferă asigurări că acestea sunt provocările pe care elevii le înfruntă zilnic. „Acest studiu a fost făcut pentru ca şcolile să nu uite de faptul că elevii sunt adesea supuşi agresiunii sexuale. Vrem ca toată lumea să ştie că un astfel de comportament este ilegal", spune Kearl.

Băieţii care au fost intervievaţi spun că cel mai mult îi afectează atunci când colegii le spun că sunt homosexuali. În cazul fetelor, comentariile şi glumele care au conotaţii sexuale sunt cele mai des întâlnite. Aproximativ 37% dintre fetele hărţuite sexual spun că nu vor să se mai întoarcă la şcoală, iar 22% dintre ele spun că au avut probleme cu somnul din pricina necazurilor de la școala.

Elevii spun că persoanele hărţuite cel mai mult sunt băieţii efeminaţi, fetele care s-au dezvoltat mai devreme şi fetele neatractive. Jumătate din cei hărţuiţi spun că nu au făcut nimic ca să se apere.

Studiul le-a cerut elevilor să reflecteze asupra anulul şcolar 2010-11, în încercarea de a a vedea cât de răspândit este acest tip de comportament, ce efecte are asupra victimelor şi care sunt motivele agresorilor de a acţiona în acest mod. Într-o luptă generală împotriva intimidării de orice fel în şcolile americane, studiul încearcă să scoată la lumină efectele negative pe care le au comentariile sexuale inadecvate, zvonurile răspândite pe Internet şi mesajele sau fotografiile postate pe siteurile de socializare.

(Foto: Dreamstime)