Biserica Anglicană refuză să oficieze căsătorii gay

72

La scurt timp după ce guvernul englez a emis o confirmare oficială a posibilităţii ca locașurile de cult să oficieze slujbe de căsătorie pentru partenerii de același sex, Biserica Anglicană a trimis o circulară în care avertizează preoţii să nu găzduiască astfel de ceremonii.

Cuplurile gay vor putea, începând cu 5 decembrie, să se cunune religios în cadrul bisericilor de pe teritoriul Marii Britanii, potrivit documentului guvernamental citat de ziarul britanic The Guardian. Același act prevede însă că grupurile religioase au posibilitatea de a refuza să oficieze astfel de ceremonii în lăcașurile lor de cult.

„Guvernul își ia angajamentul de a înlătura bariera care împiedică parteneriatele civice să fie înregistrate în cadru religios, pe proprietatea grupurilor de credinţă care permit acest tip de ceremonie," se arată într-o declaraţie scrisă a ministerului egalităţii de șanse.

Până recent, legea interzicea oficierea de ceremonii de parteneriat civil între persoane de același sex, și nu recunoștea decât validitatea juridică a uniunii între parteneri de sex opus.

Conducerea Bisericii Anglicane a avertizat clerul său să nu oficieze cununii pentru cuplurile homosexuale nici după ce legea va intra în vigoare. „Vom studia de urgenţă propunerile legislative pentru a verifica dacă legea oferă într-adevăr grupurilor religioase posibilitatea de a opta dacă să oficieze sau nu cununiile," a declarat un purtător de cuvânt al Bisericii.

Potrivit declaraţiei emise de Camera Episcopilor în iulie 2005, Biserica Anglicană nu își oferă binecuvântarea pentru parteneriatele civile homosexuale și, așa cum spune purtătorul de cuvânt, nici nu are intenţia de a schimba acest regulament.

O poziţie similară a adoptat și Conferinţa Episcopilor Catolici din Anglia și Wales. Reprezentanţii Conferinţei au spus că noile reglementări sunt nenecesare fiindcă niciuna din bisericile catolice nu va fi folosită pentru astfel de ceremonii.

Reprezentanţii Bisericii Catolice salută faptul că guvernul a declarat explicit că nimic din textul legii nu obligă bisericile să oficieze slujbe de cununie pentru cuplurile homosexuale, prevenind astfel discriminarea acelor instituţii religioase care nu doresc să participe la astfel de ceremonii.

Guvernul englez a adoptat o politică promovare a drepturilor homosexualilor, care se extinde și la nivel internaţional. Recent, premierul David Cameron a ameninţat că Anglia își va retrage ajutorul financiar dat ţărilor care interzic homosexualitatea, dacă acestea nu îşi vor reforma punctul de vedere.