Sondaj CE: Copiii români, campioni la Hi5

78

Copiii şi adolescenţii români sunt fruntaşi în Europa la prezenţa în reţelele de socializare online, iar mulţi dintre ei îşi afişează pe profilul public adresa şi numărul de telefon. Cei mai mulţi nu sunt conştienţi de pericolele la care se expun în astfel de reţele.

Sunt câteva dintre concluziile unui sondaj realizat pentru Comisia Europeană. Conform sondajului, 29% dintre copiii români, cu vârste între 9 şi 12 ani, au profil pe un site de socializare, iar dintre cei cu vârste cuprinse între 13 şi 16 ani, 63% şi-au creat un cont într-o reţea de socializare, informează Mediafax.

În ţările Uniunii Europene, 38% dintre copiii cu vârste între 9 şi 12 ani sunt prezenţi în reţelele de socializare online, în timp ce pentru segmentul de vârstă 13-16 ani medial este de 77%. Un sfert dintre copiii europeni care utilizează site-uri precum Facebook, hi5, Hyves, Tuenti, Iwiw, Nasza-Klasa SchuelerVZ şi Myvip au profiluri publice, acestea putând fi vizualizate de orice utilizator al reţelelor respective.

Tinerii români nu sunt atraşi de reţeaua Facebook în mod deosebit, doar 25% dintre ei declarând că au un cont în această reţea de socializare. Totuşi, la nivel european, reţeaua Facebook este preferată de tinerii cu vârste între 9 şi 16 ani, media europeană de utilizatori ai reţelei fiind de 57%. În schimb, tinerii români preferă reţeaua hi5, ei reprezentând 2% dintre utilizatorii acestei reţele la nivel european.

Doar 13% dintre părinţii români supraveghează activitatea copiilor lor în reţelele de socializare online, stabilindu-le ore în care au voie să facă acest lucru. Cei mai mulţi români (52%) le permit copiilor să utilizeze reţelele de socializare „în orice moment" şi sunt şi alţii (35%) care le interzic total prezenţa în reţelele de socializare online.

„Tot mai mulţi copii utilizează site-urile de socializare în reţea, însă mulţi dintre ei nu îşi iau toate măsurile necesare pentru a se proteja online. Aceşti copii se expun astfel la multe pericole, devenind vulnerabili la abuzuri, precum hărţuirea (cyberstalking) sau abuzul de încredere (grooming). Prin urmare, toate societăţile care administrează reţele de socializare trebuie să ia măsuri urgente pentru ca profilurile minorilor să nu poată fi accesate în mod automat decât de persoanele aflate în lista lor de contacte autorizate şi, de asemenea, să nu poată fi găsite cu ajutorul motoarelor de căutare", a declarat Neelie Kroes, vicepreşedinte al Comisiei Europene, responsabilă cu Agenda Digitală.

Studiul a fost realizat de EUKidsOnline pentru Comisia Europeană. Au participat la sondaj 25.000 de copii din 25 de ţări europene.

Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii (ICPC) din cadrul Poliţiei Române a lansat, în februarie, campania „Tu cui dai accept?", o campanie de prevenire a pornografiei infantile pe internet. ICPC a atras atenţia că singurul criteriu după care un copil acceptă sau cere prietenia altcuiva pe internet este avatarul persoanei respective. Criteriile de alegere a prietenilor în viaţa reală – cunoaştere, interese comune, timp petrecut împreună – dispar în reţelele de socializare online. În spatele unui profil sau avatar interesant se pot ascunde însă intenţii periculoase, spun reprezentanţii ICPC.

Soluţiile sugerate de poliţie includ în primul rând încurajarea părinţilor de a supraveghea cu atenţie activitatea copiilor pe internet şi de a discuta cu ei despre această activitate. De asemenea, părinţilor care nu ştiu să folosească computerul li se sugerează să apeleze la firme specializate care pot să instaleze filtre care să restricţioneze accesul pe anumite site-uri. Tot ca măsuri de prevenire sunt recomandate: protejarea datelor personale (nu trebuie postate date personale precum adresa, numărul de telefon, şcoala la care învaţă); evitarea întâlnirilor cu persoane cunoscute prin intermediul internetului; selectarea atentă a fotografiilor postate pe internet; respingerea persoanelor care se manifestă „agresiv" pe internet, notează puterea.ro.

Părinţii au la dispoziţie reţele de socializare create special pentru copii cu vârste sub 13 ani, reţele precum Togetherville, What's What, ScuttlePad, giantHello şi Skid-e Kids. Reţeaua Togetherville e construită după principiul Facebook, însă le permite părinţilor să controleze activitatea copiilor în mediul online. Utilizatorilor li se cere să fie de acord cu un cod de conduită în cadrul reţelei. Cei care doresc să îşi facă un cont în reţeaua ScuttlePad trebuie să ofere, pe lângă datele personale şi adresele de e-mail ale părinţilor pentru ca să li se ceară acestora acordul pentru definitivarea procesului de înregistrare. Skid-e Kids este o reţea care se concentrează asupra limbajului folosit de utilizatori, fiecare comentariu, pagină de grup sau fotografie fiind moderată de administratorii reţelei, notează cronicar.eu.

(Foto: lya.ro)