SOPA bagă Internetul în „doliu” (FOTO)

37

Multe site-uri de anvergură mondială au purtat ieri doliu, cenzurându-şi cu negru conţinutul, ca protest împotriva SOPA și PIPA, două proiecte de lege pentru reducerea vânzărilor de produse digitale americane piratate, aflate în dezbatere în Congresul American.

Wikipedia şi-a blocat conţinutul în limba engleză, Google şi-a cenzurat logo-ul cu o bandă neagră, în timp ce Twitter şi Facebook au participat doar cu declaraţii împotriva acestor legi.

Directorul executiv al Twitter, Dick Costolo, şi-a motivat alegerea spunând că „închiderea unei afaceri globale ca reacţie împotriva unei probleme naţionale, e un gest prostesc." Cu toate astea compania o să aibă un rol activ în opunerea faţă de legi.

Nici Facebook nu a participat activ la protest, deși Mark Zukerberg a declarat că „nu putem lăsa ca nişte legi gândite prost să stea în calea dezvoltării internetului".

După protestul de ieri unii membrii ai Congresului care susţineau legile s-au întors împotriva lor. Chiar şi preşedintele Obama a declarat că „nu va susţine o legislaţie care reduce libertatea de exprimare, afectează ciber-securitatea companiilor, sau subminează internetul, care trebuie să fie dinamic şi inovator".

Surse: Reuters, Huffington Post1, Huffington Post2