30.000 de oameni au murit în 2010 în dezastre naturale

17

Aproape 30.000 de persoane și-au pierdut viaţa, anul trecut, din cauza dezastrelor naturale, a anunţat miercuri agenţia de reducere a riscului, din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite. Potrivit organizaţiei, valoarea totală a costurilor implicate de catastrofe s-a ridicat la 366 de miliarde de dolari.

Furtunile şi inundaţiile au alcătuit 70% dintre catastrofe, dar cutremurele au fost cele care au curmat cele mai multe vieţi. Datele compilate de Centrul de Cercetare a Epidemiologiei Dezastrelor (CRED) arată că numărul celor uciși de cutremure ajunge la 20.943 de persoane. În total, 206 milioane de persoane au fost afectate de dezastre anul trecut. Circa 106 milioane au fost afectate de inundaţii şi 60 de milioane de secetă, cei mai mulţi în Cornul Africii.

Cutremurul şi tsunamiul care au condus la catrastrofa de la centrala nucleară de la Fukushima din martie 2011 au reprezentat cel mai costisitor dezastru, având o valoare de 210 miliarde de dolari.

Numărul dezastrelor a înregistrat o scădere în 2010, faţă de anii precedenţi, implicând costuri de circa 123 de miliarde de dolari. Anul 2011 însă, a însemnat nu doar o înteţire a calamităţilor, ci și o triplare a costurilor acestora.

„Trebuie să ţinem cont şi de faptul că anul trecut cele mai multe dintre dezastre au avut loc în ţări cu venituri mari şi medii, care ar fi avut avut resursele necesare de a preveni consecinţele devastatoare," a declarat directorul CRED, Guha-Sapir.

Sursa: AFP