Spania: Un reportaj despre fustele mini provoacă indignare pe Twitter

110

Televiziunea publică spaniolă a difuzat marţi un reportaj despre „pericolele la care se expun fetele care poartă fuste mini". Emisiunea a stârnit un val de controverse în social media, unde mai mulţi reprezentanţi ai opoziţiei socialiste au reacţionat dur, acuzând reportajul de promovare a unor valori retrograde.

Televiziunea publică spaniolă a difuzat marţi un reportaj despre „pericolele la care se expun fetele care poartă fuste mini". Emisiunea a stârnit un val de controverse în social media, unde mai mulţi reprezentanţi ai opoziţiei socialiste au reacţionat dur, acuzând reportajul de promovare a unor valori retrograde, a relatat Mediafax.

„Televiziunea publică vrea să ne impună morala ei şi să ne readucă în epoca «No-Do»" (buletinul informativ care era difuzat în perioada dictaturii franchiste, n.r.), a acuzat purtătorul de cuvânt al grupului socialist din comisia care controlează postul TVE, Juan Luis Gordo.

Reportajul a fost realizat într-un centru de consiliere, al cărui prim scop este „a-i învăţa pe părinţi cum să înfrunte" noile tendinţe vestimentare ale adolescenţilor, în care fustele foarte scurte și pantalonii cu talie foarte joasă sunt normă. În cadrul atelierului, un psiholog sfătuiește părinţii să facă exerciţii practice cu copiii (de exemplu, să privească împreună în oglindă) pentru a-i învăţa că înfăţișarea lor transmite un mesaj despre ei înșiși.

Una dintre mamele intervievate pentru material declara că fiicele sale „nu realizează probabil că ţinutele lor sunt percepute ca provocatoare". Criticii care au reacţionat pe Twitter au reproșat însă că „este foarte neinspirat să asociezi îmbrăcămintea cu provocarea" deoarece o astfel de asociere „culpabilizează femeile". „Îmi vor spune ce trebuie să port? Poate o burka?" declara unul dintre tweet-urile mai vehemente.

Unii observatori includ acest incident în tendinţa migrării televiziunii și radioului public spaniol sub influenţa guvernului de dreapta, odată cu demiterea (în vara anului 2012) a unora dintre cele mai cunoscute personalităţi din mass-media spaniolă.