Ce pierzi atunci când te uiţi prea mult la televizor

2054

Românii sunt pe primul loc în topul ţărilor din Europa în ceea ce priveşte uitatul la televizor, a arătat un studiu realizat de institutul francez Médiamétrie, notează Adevărul.

Populaţia ţării noastre ajunge să petreacă, în medie, chiar şi 5 ore şi 30 de minute în faţa televizorului. Românii îi întrec pe americani la consumul de programe TV, aceştia din urmă uitându-se la televizor aproximativ 5 ore pe zi.

Privitul la televizor şi câteva din efectele catastrofale asupra sănătăţii

Un studiu spaniol a arătat faptul că becurile de tip LED sunt nocive pentru ochiul uman, putând să conducă la orbire, notează Daily Mail. Problema este că LED-urile sunt folosite şi pentru a produce monitoarele şi televizoarele la care ne uităm pentru a urmări ceea ce s-a mai întâmplat nou în lume sau cum evoluează acţiunea în serialul preferat.

De asemenea, alte studii au scos în evidenţă faptul că un consum mare de programe TV poate conduce la dezvoltarea problemelor de sănătate şi chiar la scurtarea vieţii, arată CNN. O analiză a opt cercetări legate de acest obicei, apărută în Journal of the American Medical Association a ajuns la concluzia că fiecare două ore în plus privind la micul ecran sporesc şansa de dezvoltare a diabetului de tip 2 cu 20% şi, în acelaşi timp, măresc riscul apariţiei bolilor de inimă cu 15 procente. Conexiunea dintre privitul la televizor şi riscul de a dezvolta diverse boli este pus pe fondul faptului că această activitate împinge individul la un ritm de viaţă sedentar, împiedicându-l să întreprindă, în schimb, acţiuni benefice pentru sănătatea sa, precum plimbările, exerciţiile fizice sau alte astfel de activităţi care necesită mişcare. În schimb, el alege să stea pe canapea, în fotoliu sau pe scaun pentru câteva ore bune, aşa numitul sindrom „couch-potato”. Mai mult, privitul programelor TV este însoţit de un alt obicei nociv, acela de a mânca în neştire în tot acest timp, de obicei alimente nesănătoase. Acest fapt alimentează riscul de a dezvolta probleme de greutate şi chiar obezitate.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Queensland din Australia susţin că privitul prea mult la televizor este la fel de periculos ca fumatul sau ca obezitatea, notează The Telegraph. Mai mult, adaugă aceştia, o singură oră petrecută în faţa micului ecran scurtează viaţa cu aproximativ 22 de minute. Astfel, cei care privesc la televizor timp de şase ore pe zi, riscă să trăiască mai puţin cu 4,8 ani faţă de o persoană care nu urmăreşte deloc programele TV.

Implicaţii psihologice şi de comportament ale privitului în exces la TV

Privitul la televizor poate contribui negativ la transformarea comportamentului, mai ales în cazul copiilor şi adolescenţilor. Un studiu realizat de Universitatea din Otago, cu sprijinul Consiliului de Cercetare în Sănătate (HRC) din Noua Zeelandă, a ajuns la concluzia că urmăritul în exces al programelor TV poate conduce, în cazul copiilor şi adolescenţilor, la dezvoltarea unui comportament antisocial, agresiv, dereglări de personalitate sau psihice şi chiar comportamente îndreptate spre acte criminale atunci când aceştia devin adulţi, notează HRC. Profesorul asociat Bob Hancox, de la Departamentul de Tratament Social şi Preventiv din cadrul universităţii, susţine că riscul de condamnare pentru un act criminal al unei persoane ajunse la maturitate creşte cu 30% cu fiecare oră pe care copilul o petrece în faţa micului ecran.

Timpul petrecut în faţa televizorului ne schimbă personalitatea, arată The Daily Mind. De multe ori, obiceiul de a privi la televizor seriale, filme sau chiar emisiuni ne determină să absorbim practic personajele pe care le vedem şi să le imităm comportamentul. Acest lucru poate conduce la pierderea sinelui şi a originalităţii fiecăruia dintre noi. Fără să ne dăm seama, începem să ne identificăm cu personajele care apar pe micul ecran, să le imităm, să ne identificăm cu percepţiile lor. Riscurile sunt multiple. Nu ne mai gândim dacă aceste elemente sunt în concordanţă cu propria noastră personalitate sau dacă le adoptăm numai din simpatie faţă de cel care apare „pe sticlă”. Nu mai judecăm cu ochi critic informaţiile pe care le primim. Le adoptăm pur şi simplu.

Uneori, privitul la televizor ne influenţează modul în care privim lumea în ansamblu, arată Joshua Becker, autorul blogului Becoming Minimalist. Acest lucru poate crea în mintea individului o imagine greşită despre lumea care îl înconjoară şi îl poate face să nu mai perceapă linia dintre realitate şi ficţiune. Rezultatul constă în afectarea aşteptărilor sale din viaţa sa de zi cu zi, în special în zona relaţiilor, a romantismului şi a dragostei.

Pierderile nu se opresc aici…

Televizorul îţi fură prietenii, avertizează Becoming Minimalist. Privind prea mult la televizor poţi ajunge să te îndepărtezi de prieteni şi familie. Stând retras în casă, aşezat confortabil în pat sau pe canapea, nu mai acorzi timp activităţilor sociale, ci te laşi absorbit de imaginile oferite de „cutia magică”.

De asemenea, privitul la TV te poate face să devii mult mai puţin satisfăcut de propria viaţă. Un studiu publicat în Journal of Economic Psychology a arătat că cei care sunt consumatori de televiziune s-au arătat puţin satisfăcuţi de viaţă şi mai anxioşi. În plus, ei au dezvoltat aspiraţii înalte în ceea ce priveşte condiţiile materiale.

Mai mult, ajungi să pierzi timp, iar aceste ore pe care le petreci în faţa televizorului nu le vei mai recupera niciodată, notează The Daily Mind. Toate acele zile în care ai hotărât mai degrabă să leneveşti în faţa micului ecran nu se mai întorc. Timpul pe care îl acorzi privitului programelor TV ar putea fi transformate, în schimb, în momente de relaxare benefice pentru sănătate sau dezvoltarea de noi hobby-uri şi, de ce nu, chiar în îndeplinirea unei dorinţe pe care o amâni de foarte mult timp, din cauza lipsei de timp.

Sigur, televizorul poate reprezenta şi un instrument important pentru căpătarea de noi cunoştinţe şi în clădirea educaţiei şi informarea asupra evenimentelor importante, graţie puterii imaginii şi a sunetului. De asemenea, poate fi o sursă relaxantă de divertisment sau de petrecere a timpului liber. Cu toate acestea, consumarea în exces a programelor TV poate avea repercursiuni grave asupra sănătăţii noastre mentale şi fizice. În schimb, poţi apela întotdeauna la modalităţi alternative de a cunoaşte lumea şi a te dezvolta şi relaxa. De exemplu, ai destule motive să închizi televizorul si sa citeşti o carte bună.