Speranţa de viaţă ar putea creşte cu patru ani

55

Raportul „Implicaţiile economice ale procesului de îmbătrânire a populaţiei României", realizat de divizia BCR Cercetare sugerează că până în anul 2030, speranţa de viaţă va creşte cu patru ani, ajungând la 75 de ani pentru bărbaţi şi 82 de ani pentru femei.

Implicaţia rezultatului este că pe măsură ce oamenii vor trăi mai mult după pensionare, decât în prezent, este nevoie ca populaţia să economisească mai mult în perioada activă. „Dacă ne apucăm să economisim la 50 de ani, este mult prea târziu şi trebuie să ţinem cont că statul, orice stat european, va avea tot mai puţine resurse pentru a plăti pensiile", a declarat, într-o conferinţă de presă, directorul general al BCR Pensii, Lucian Anghel, conform Mediafax.

În anul 1990, speranţa de viaţă în România era doar de 67 de ani pentru bărbaţi şi 73 de ani pentru femei. Aceasta a crescut în 2011 la 71 de ani pentru bărbaţi şi 78 de ani pentru femei, ceea ce a condus la consolidarea ponderii populaţiei de peste 65 de ani în total populaţie. „În 2011, la fiecare persoană de peste 65 de ani existau 5 persoane apte de muncă (15-64 ani), dar mai puţin de o persoană era salariat care plătea contribuţii pentru sistemul public de pensii", se arată în raport.