Statisticile nu sunt încurajatoare pentru şomeri

54

Potrivit datelor transmise de Institutul Naţional de Statistică, în luna iunie a acestui an, rata şomajului a fost estimată la 7,6%, în scădere cu 0,1 puncte procentuale faţă de luna mai.

Totuşi, numărul de şomeri a crescut cu 0,2 puncte procentuale faţă de nivelul înregistrat în luna iunie 2011. Din totalul de 735.000  de şomeri, cel mai mare procent îl reprezintă persoanele cu vârsta cuprinsă între 25 şi 74 de ani, care reprezintă 73,1%. Rata şomajului pentru bărbaţi o depăşeşte cu 2,2 puncte procentuale pe cea a femeilor, valorile fiind 8,6% în cazul persoanelor de sex masculin şi 6,4% în cazul celor de sex feminin.

Întrucât piaţa forţei de muncă nu a înregistrat o revigorare în acest an, specialiştii în resurse umane consideră că scăderea numărului de şomeri de pe plan local este, cel mai probabil, urmarea încheierii perioadei de acordare de indemnizaţii pentru o parte dintre şomeri.

„Din ceea ce am observat, nu pot spune că am simţit o revigorare a pieţei de recrutare. Din contră, numărul posturilor disponibile s-a diminuat, iar multe companii multinaţionale cu care colaborăm au decis să îngheţe procesul de recrutare", a declarat pentru Ziarul Financiar Mirela Marinescu, recruitment manager.

În aceste condiţii, numărul persoanelor care îşi caută un loc de muncă pe internet a crescut. „Numărul candidaţilor care aplică pentru un loc de muncă ajunge la 500.000 într-o singură lună, iar numărul CV-urilor trimise depăşeşte lunar 1,2 milioane", spun reprezentanţii site-ului de recrutare BestJobs.ro.

În ceea ce priveşte domeniile cu cele mai multe oferte din această perioadă, acestea sunt în vânzări, servicii, IT&C, marketing, inginerie, finanţe, comerţ şi secretariat.