Veşti bune pentru copiii care suferă un infarct

149

După un infarct, celulele cardiace au capacitatea de a se reface, de a înlocui ţesuturile afectate, iar inima este refăcută complet în doar câteva luni după atacul de cord.  

Aceasta este concluzia surprinzătoare a unui experiment de laborator, realizat pe şoareci, de cercetătorii de la Universităţile Cornell şi Bonn. Concluzia pune capăt unei discuţii îndelungate privitoare la capacitatea celulelor stem de a avea un rol activ în recuperarea pacientului adult după un infarct – principala cauză a morţii subite în societatea modernă.

În experimentul realizat pe opareci, celulele stem ajută la refacerea completă a ţesutului cardiac, dar numai atunci când infarctul are loc foarte devreme în viaţă. Astfel, inima şoarecilor în vârstă de doar câteva zile, care au suferit un infarct, a fost refăcută complet după două luni.

În cazul şoarecilor adulţi, celulele stem nu au reuşit să devină celule cardiace funcţionale, confirmând faptul că un asemenea tratament pentru adulţi nu este eficient. În schimb, descoperirea este o veste bună pentru copiii pentru care un asemenea transplant de celule stem este nu doar benefic, dar şi foarte important.