Punkistele anti-Putin, terorizate şi înfometate

19

Cu aceste declaraţii a debutat ieri procesul în care cele trei fete ale grupului feminist rus Pussy Riot sunt acuzate de huliganism, instigare la ură împotriva creştinilor şi tulburarea liniştii publice, pentru care riscă şapte ani de închisoare.

Violetta Volkova, avocata uneia dintre fete, a declarat în faţa judecătorului că fetelor nu li s-a dat mâncare de două zile si că nu au fost lăsate să se odihnească. Aceasta a declarat că gardienii intraă la ele în celulă noaptea şi le trezesc.

Fetele sunt acuzate pentru că în februarie, în timpul mişcărilor de protest pentru democraţie, au intrat purtând măşti în altarul catedralei, unde, într-o „rugăciune punk", au cerut Fecioarei Maria să-l „arunce pe Putin afară" din Biserică. Protestul avea drept ţintă susţinerea făţişă pe care Patriarhul Kiril al Bisericii Ortodoxe Ruse a acordat-o candidaturii la funcţia de preşedinte a lui Vladimir Putin, dar a fost interpretat de Biserică drept un atac împotriva creştinilor şi a creştinismului.

Fetele însă neagă că aceasta ar fi fost intenţia lor. Una dintre componentele grupului a semnat o declaraţie tranşantă: „Credeam că Biserica îi iubeşte pe toţi copiii ei, dar se pare că nu îi iubeşte decât pe acei copii care îl iubesc pe Putin". Aceste declaraţii rostite ieri în faţa tribunalului au însă puţine şanse să le atragă achitarea.

Simbolismul acestui proces nu a scăpat activiştilor pentru drepturile omului, care văd în el o demonstraţie de forţă a Kremlinului şi un mesaj transmis adversarilor politici ai lui Putin că pot oricând sfârşi în acelaşi fel.