Știinţa din spatele fericirii în cuplu

480

Chiar dacă fiecare cuplu are propria sa reţetă pentru fericire și armonie, există câteva elemente care pot fi aplicate în orice relaţie pentru a alimentarea fericirea în doi.

În cartea sa, Pentru mai bine: Cum poate ajuta surprinzătoarea știinţă a cuplurilor fericite reușita căsătoriei (For Better: How the Surprising Science of Happy Couples Can Help Your Marriage Succeed), Tara Parker-Pope, jurnalistă la New York Times, oferă câteva sfaturi, demonstrate știinţific, pentru armonia în cuplu, scrie Business Insider:

1. Concentraţi-vă asupra evenimentelor fericite. „Se pare că măsura în care cuplurile se delectează și puterea prieteniei lor sunt un predictor important al viitorului lor împreună”, este concluzia unuia dintre cei mai importanţi cercetători americani în domeniul căsătoriei, Howard Markman, co-director la Centrul pentru Studii Maritale și ale Familiei din cadrul Universităţii din Denver. Parker-Pope subliniază importanţa sărbătoririi împreună a evenimentelor pozitive trăite de unul dintre parteneri, nu numai împărtășirea lor. Studiile au arătat că această acţiune construiește intimitate, încredere, angajament, dar și satisfacţie în interiorul relaţiei.

2. Așteaptă-te la mai mult. Dacă nu îţi păstrezi standardele la înălţime, șansele de a obţine ceea ce îţi dorești sunt slabe, iar acest principiu se aplică și în cadrul mariajului. Potrivit unui studiu efectuat de dr. Baucom, partenerii care au așteptări înalte de la relaţia lor, fie că sunt legate de pasiunea din cuplu, de romantism sau de modul în care sunt trataţi, au mai multe șanse de a le atinge, în raport cu cei cu standarde joase.

3. Nu te aștepta ca partenerul să fie sursa ta de fericire. Nivelul de fericire pe care îl simţim poate crește, dar numai pe o perioadă scurtă de timp, datorită unor evenimente pozitive, ca de exemplu căsătoria. Cu toate acestea, fericirea coboară apoi la nivelul pe care îl experimentezi de obicei. De aceea, este important să reţinem că partenerul de viaţă nu ne va putea alimenta constant și pe tot parcursul vieţii fericirea. Aceasta vine din interiorul fiecăruia, noi fiind singurii responsabili de valorile între care se încadrează.

4. Regula de „5 la 1″. Cercetătorii de la Universitatea din Washington au descoperit că într-o căsătorie fericită numărul evenimentelor pozitive este de cinci ori mai mare decât cel al evenimentelor negative. Cu cât balanţa dintre evenimentele pozitive și cele negative începe să se echilibreze, cu atât șansele ca relaţia sau mariajul să eșueze sunt tot mai mari. Altfel spus, o faptă rea este „spălată” de mai mult decât simplul, dar amabilul gest de a-i cere scuze partenerului.

Tara Parker-Pope adaugă pe lista secretelor pentru o căsătorie fericită, demonstrate știinţific, și cultivarea relaţiilor cu familia și prietenii, astfel încât cuplul să nu se concentreze doar asupra relaţiei dintre ei, participarea împreună la activităţi care le stârnesc interesul și păstrarea unei vieţi sexuale active.