Studiu: De ce ascund o treime dintre bărbaţi informaţia că sunt taţi

328

Unul din trei bărbaţi minte cu privire la copiii lui, declarând că nu are copii, arată un sondaj de opinie, realizat recent pe un site de întâlniri online.

Dintre cei 2.500 de bărbaţi chestionaţi, care au profil pe site-ul matrimonial WhatsYourPrice.com, 32% au declarat că au minţit cu privire la calitatea lor de tată. În majoritate, aceşti bărbaţi au 30 de ani şi sunt despărţiţi de mama copiilor săi.

Decizia poate părea paradoxală, din moment ce un bărbat care are copii este privit ca fiind matur şi capabil să aibă o relaţie stabilă, declară Brandon Wade, fondatorul site-ului matrimonial. Minţind despre copii, un bărbat nu face decât să refuze să devină atrăgător în faţa unei femei, pierzând un avantaj real pe care îl are.

O explicaţie a ruşinii de a fi tată poate fi tratamentul diferenţiat al taţilor, în comparaţie cu mamele, în faţa legii, dar şi în societate. De obicei, în cazul unui divorţ, copiii sunt încredinţaţi mamei, şi tatăl trebuie să plătească pensie alimentară şi să petreacă un timp limitat cu copiii săi.

De aici, rezultă şi situaţiile dramatice, precum taţi care se sinucid sau care comit infracţiuni şi ajung la închisoare. Pentru a remedia problema, o organizaţie americană numită Leading Women for Shared Parenting organizează diferite întâlniri care să promoveze ideea de custodie împărţită.

Femeile speră ca legiuitorii să vadă că şi mamele sunt în favoarea custodiei împărţite 50-50 şi, în consecinţă, să schimbe legislaţia. Până acum, peste 30 de studii au demonstrat că, în lipsa unei familii normale, custodia împărţită este cea mai benefică soluţie pentru copii, în cazul separării părinţilor.