Trista poveste a morţilor vii din India

628

Corupţia şi mita au ajuns aşa de răspândite în India încât, contra unei sume de bani, oricine poate să declare că un membru al familiei a decedat, pentru a obţine proprietăţile sau moştenirea acestuia.

Mii de persoane au căzut victimele acestei strategii şi au fost declarate decedate, deşi trăiesc şi sunt bine. Din cauza sărăciei şi a izolării, cei mai mulţi nu îşi pot permite să plătească costurile de judecată pentru a-şi face dreptate. Însă câteva sute au reuşit să îşi redobândească statutul de cetăţean şi să ducă o viaţă normală.

Acesta este şi cazul indiencei Dhiraji Devi, 78 de ani. Aceasta declară că fără ajutorul unei alte victime, Lal Bihari Yadav, care conduce „Societatea Oamenilor Morţi” nu ar fi aflat de numărul mare al celor care se confruntă cu aceeaşi situaţie.

Yadav (61 de ani) s-a confruntat cu aceleaşi probleme. El a fost declarat mort la vârsta de 15 ani, iar o rudă a intrat în posesia terenurilor pe care le deţinea. După ce a formulat numeroase cereri de apel ale deciziei, Yadav a reuşit să atragă atenţia publicului asupra problemei, organizându-şi propria înmormântare. El a fost declarat viu abia în 1994.

Nu toţi au parte de acelaşi deznodământ fericit. Din cauza sărăciei, mulţi nu ajung în instanţă, la fel ca Paltan Yadav. După ce a fost declarat mort, Paltan şi-a pierdut toate bunurile şi a devenit sadhu (om sfânt).

Povestea lor a fost scoasă la lumină recent, de fotograful Arkadripta Chakraborty.