Studiu: Oamenii caută iertarea, dar nu iartă ușor

540

Oamenii își doresc foarte mult să fie iertaţi, însă nu sunt la fel de dispuși să ofere iertarea. Cei mai mulţi cred că iertarea se poate acorda cu anumite condiţii, în timp ce unele fapte nu ar trebui iertate niciodată.

Institutul Fetzer din Michigan a dat publicităţii rezultatele Sondajului despre Dragoste și Iertare în Societatea Americană. Conform studiului, 94% dintre americani vor să vadă mai multă iertare în ţara lor. În același timp doar 62% consideră că ei personal ar trebui să ierte mai mult.

Deși societatea este în general iubitoare, cercetătorii au observat că mai mult de jumătate dintre americani cred că există situaţii când iertarea nu poate și nu trebuie să fie acordată niciodată. Între cazurile vizate se disting abuzurile, violurile, crimele și alte infracţiuni cu premeditare. În plus, aproximativ 60% cred că iertarea este condiţionată, iar „a ierta depinde în primul rând de cererea iertării din partea făptașului și schimbarea acestuia”.

Un aspect interesant al studiului este că cei mai mulţi dintre cei intervievaţi au spus că au căutat iertarea la prieteni, familie și mai puţin la oamenii bisericii. „Americanii exprimă o dorinţă aproape universală de a trăi într-o lume mai iubitoare, mai unită” este concluzia studiului.

La nivel global problema iertării apare în diferite dimensiuni ale vieţii. În 1981, papa Ioan Paul al II-lea a fost apreciat pentru gestul de a-l ierta public pe Mehmet Ali Agca, cel care a atentat la viaţa lui. În faţa valurilor de acuzaţii cu privire la abuzurile sexuale ale preoţilor catolici asupra minorilor, Papa Benedict al XVI-lea a cerut „iertare de la Dumnezeu și de la persoanele implicate”.

În lumea financiară problema iertării datoriilor este una foarte importantă, atât la nivel de stat cât și la nivel de persoană fizică. Pe 27 septembrie 2010 vicepreședintele Sudanului, cea mai mare ţară a Africii, cerea membrilor ONU iertarea datoriei ţării sale. La începutul anului G7 luase o decizie similară în ceea ce privește Haiti.

O problemă majoră în ţara noastră sunt creditele personale. Președintele ING Bank România Mișu Negriţoiu afirma că rezolvarea problemelor clienţilor se face prin reeșalonare, prin amânarea unei rate, dar nu prin iertarea datoriilor. „Datoriile nu se iartă.”

„Comunismul, uitat și iertat de români”, scria Evenimentul Zilei la finalul lui septembrie. Era o concluzie a sondajului CSOP comandat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului. În urma sondajului s-a observat că cei mai mulţi români consideră că trăiau mai bine pe vremea comunismului.

Virtute creștină, iertarea este fundamentală în viaţa credinciosului. Prezentă în rugăciunea „Tatăl nostru”, iertarea cerută lui Dumnezeu este strâns legată de iertarea acordată aproapelui. Totuși, după cum afirmă autoarea Tereza-Brândușa Palade, doctor în filosofie, „iertarea nu trebuie confundată cu o simplă milostivire psihologică – cu reacţia unui om extrem de precaut care încearcă să rămână în relaţii bune cu toată lumea. Resortul unei asemenea ‘iertări psihologice’ este în realitate frica.”