Forbes: Cei mai puternici oameni din lume

58

Preşedintele chinez Hu Jintao este cel mai puternic om din lume, conform unui top realizat de revista Forbes. Topul include figuri politice, personalităţi religioase, oameni de afaceri şi chiar infractori.

Hu Jintao l-a devansat în top pe preşedintele SUA, Barack Obama, fiind prezentat de redacţia Forbes ca un om care „poate să devieze râuri, poate să construiască oraşe, poate să închidă disidenţi şi să cenzureze internetul fără amestecul birocraţilor pisălogi şi al tribunalelor". Este liderul celei mai numeroase armate din lume, exercită un control dictatorial asupra unei populaţii de 1,3 miliarde de locuitori şi discută cu Statele Unite ca de la egal la egal.

Titlul neoficial de „lider al lumii libere" îi revine ocupantului locului secund, preşedintele Barack Obama. Acesta este comandantul suprem al celei mai puternice şi mai mortale armate din lume şi liderul celei mai dinamice economii. Obama a trecut pe locul 2, în top, fiind într-o perioadă de regres. Partidul său tocmai a pierdut alegerile de la jumătatea mandatului.

Locul 5 îi revine celei mai proeminente figuri a lumii religioase, Papa Benedict al XVI-lea. El este autoritatea supremă pentru lumea catolică, adică pentru a 6-a parte din populaţia lumii (1,1 miliarde de catolici). Este o voce care se face auzită cu privire la multe subiecte controversate: secularism, consumerism, relativism moral, controlul naşterilor, căsătoriile între persoane de acelaşi sex, hirotonirea femeilor etc. În luna septembrie a.c., a devenit primul Papă care a vizitat Westminster Abbey, de la Reforma protestantă până în prezent. O altă premieră a fost faptul că i-a întins mâna unei femei-preot.

Liderul spiritual tibetan, Dalai Lama ocupă poziţia 39 în topul Forbes. Este liderul politic al celor 150.000 de tibetani aflaţi în exil şi liderul spiritual al celor 23 de milioane de budişti lamaişti.

O prezenţă inedită în top este Osama bin Laden, fondatorul grupării teroriste Al Qaeda, care, în ciuda numeroaselor zvonuri despre moartea sa şi a mesajelor transmise mai puţin frecvent decât în anii anteriori, continuă să inspire tineri musulmani să comită atentate sinucigaşe în numele lui. Cel mai căutat om din Mexic (cu o recompensă de 5 milioane de dolari pe capul lui), Joaquin Guzman Loera, capul cartelului de droguri Sinaloa, deţine poziţia 60 din top. I se zice „El Cappo" şi a reuşit să scape cu viaţă din războiul cu şi dintre cartelurile drogurilor, un război care a făcut peste 28.000 de victime, începând din 2006.

Lista puternicilor lumii îi include pe Abdullah Bin Abdul Aziz al Saud – regele Arabiei Saudite, Vladimir Putin – premierul Rusiei, Angela Merkel – cancelarul Germaniei, David Cameron – premierul Marii Britanii, Bill Gates – co-fondator al Fundaţiei „Bill α Melinda Gates", Steve Jobs – CEO Apple, Hillary Clinton – Secretar de Stat al SUA, Benjamin Netanyahu – premierul Israelului, Ali Hoseini-Khamenei – marele ayatollah al Iranului, Kim Jong Il – liderul suprem al Coreei de Nord, Mark Zuckerberg – fondatorul reţelei de socializare Facebook ş.a.