Studiu: Suntem cum ni-i imaginăm pe ceilalţi

637

Ia-ţi 10 secunde, în care să îţi imaginezi un coleg de muncă (fictiv) și nu citi mai departe până nu ţi l-ai imaginat.

Te-ai gândit la cineva pozitiv, plin de încredere, o persoană de nădejde? Dacă da, sunt o mulţime de șanse ca și tu să prezinţi exact aceleași trăsături în viaţa ta. Cel puţin așa spune un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Nebraska-Lincoln, care a descoperit că participanţii care și-au imaginat un coleg cât mai pozitiv sunt, la rândul lor persoane de nădejde, atât în termenii performanţei în muncă, precum și în viaţa privată.

Rezultatele par să indice că felul în care îi percepi pe ceilalţi spune multe despre ce fel de persoană ești, explică Peter Harms, coordonatorul studiului. Exerciţiul de imaginaţie este mai util decât descrierea unui coleg real, deoarece primul este debarasat de bagajul relaţional pe care l-ar implica cel de-al doilea.

Studiul a relevat că subiecţii care au descris colegi imaginari caracterizaţi de trăsături pozitive ca proactivitate sau abilitatea de a se reface rapid după eșecuri, au reieșit ca fiind mai fericiţi și mai productivi ei înșiși.

„Știm demult că relaţiile la locul de muncă sunt o profeţie care se împlinește singură," a mai adăugat Harms. „Dacă un manager crede că angajaţii lui sunt leneși și incompetenţi, le va inspira aceste trăsături. (…) E dificil să te păstrezi motivat și entuziast când cineva nu are o părere bună despre tine. Însă cei mai mulţi oameni nu vor să dezamăgească pe cineva care crede sincer în ei," a conchis profesorul.Sursa: Science Daily