Supradoza de heroină, tratată în Norvegia cu spray nazal

317

Norvegia este ţara care înregistrează cele mai rele rezultate în ceea ce priveşte consumul şi supradoza de heroină din vestul Europei. De aceea, autorităţile vor să testeze un spray nazal, Naloxon, care ar putea anula efectele unei supradoze de heroină.

Cu toate că se bucură de numeroase programe de reabilitare şi alte facilităţi, numărul norvegienilor care mor din cauza unor supradoze de heroină este în creștere. Persoanele care susţin consumul de droguri au cerut guvernului, cu mai mult timp în urmă, să aprobe folosirea sprayului nazal, care ar putea fi un antidot în cazul unei supradoze, notează theguardian.com.

Anul acesta vor începe testările cu Naloxon, în cele mai populate oraşe norvegiene, Oslo şi Bergen. Coordonatorul acestor teste, Philipp Lobmaier, deşi conştient de faptul că sprayul nazal nu este soluţia optimă şi definitivă, speră ca acesta să contribuie la scăderea numărului de cazuri care ajung la spital din cauza supradozei de heroină. Din anul 2002 până în prezent, aproximativ 240 de persoane au murit în fiecare an, în Norvegia, din cauza supradozei de heroină.

Heroina este un drog foarte puternic, obţinut din opiu, ale cărui efecte sunt foarte rapide. Persoanele care iau o supradoză de heroină pot avea un sfârşit fatal dacă nu primesc ajutor medical în timp util. Se pare că acest sfârşit fatal ar putea fi evitat cu antidotul Naloxon. Acesta este un drog mai slab, folosit de 30 de ani pentru combaterea supradozei de heroină, care restabileşte rapid semnalele vitale şi respiraţia normală.

În Europa, cel mai consumat narcotic este heroina, drog care poate fi injectat, inhalat sau fumat. Potrivit datelor din 2012, la nivel european, între 10.000 şi 20.000 de consumatori de opiacee mor din cauza acestora. ONU estimează că, la nivel mondial, mor anual 253.000 de persoane din cauza consumului de narcotice.

Ultimul caz cunoscut este cel al actorului american Philip Seymour Hoffman, care a murit prematur din cauza unei supradoze de heroină. Din nefericire, el este doar unul dintre miile de persoane care cad victime ale drogurilor în fiecare an.