Alice și Irene se cunosc de când erau doar niște copile de 6 ani. De atunci, ele au rămas cele mai bune prietene până în ziua de azi. În prezent, cele două au împlinit venerabila vârstă de 100 de ani, iar anul trecut au sărbătorit 94 de ani de prietenie sinceră.

Relaţia strânsă dintre cele două centenare este ușor de observat din gesturile și reacţiile afișate în faţa camerei, în cadrul show-ului de televiziune american, găzduit de realizatorul Steve Harvey. Pe parcursul interviului, Alice și Irene au stat foarte aproape una de cealaltă, s-au ţinut de mână și, cu răbdare, au repetat sau au explicat anumite lucruri pe care cealaltă nu le-a auzit ori nu le-a înţeles.

Ce ţine împreună doi oameni timp de un secol?

În cadrul emisiunii, Alice și Irene au dezvăluit care este secretul unei prietenii de lungă durată, un sfat pe cât de simplu, pe atât de dificil de urmat uneori. „Trebuie să accepţi o persoană pentru cine este ea”, mărturisește Alice. Iar răspunsul ei este susţinut de Irene care continuă: „Sunt de acord cu tine. Sunt de acord cu tine 100%.”

Același principiu era împărtășit și de Sharon L. Mikrut, consilier pe dezvoltare personală, care este de părere că o prietenie adevărată și trainică va exista doar între cei care se acceptă reciproc așa cum sunt ei, fără a emite judecăţi de valoare.

Momentul devine și mai emoţionant, datorită reacţiilor de dragoste necondiţionată pe care prietenele le afișează pe micul ecran fără pic de reţinere. Ele se ţin de mână, în timp ce Irene își aduce aminte de cum a reacţionat în anumite situaţii din trecut, lucru care le face să zâmbescă, să râdă și apoi să își unească capetele, în semn de afecţiune.

Deși au împlinit 100 de ani, atât Alice, cât și Irene sunt pline de viaţă, de vitalitate, și-au păstrat simţul umorului și ironia fină. Irene chiar a arătat în faţa camerei câţiva pași de dans „de pe vremea ei”, într-un alt interviu pentru emisiunea lui Steve Harvey.

Clădirea unei conexiuni irevocabile

În vreme ce o legătură între doi oameni se poate construi pe baza elementelor comune dintre aceștia, o prietenie trainică, adevărată și sinceră are nevoie de ceva mai mult de atât. O legătură autentică între doi indivizi are la bază poziţionarea fericirii celuilalt mai presus de orice, chiar și decât relaţia de prietenie dintre ei, după cum sugera dr. Alex Lickerman.

Totodată, prietenii rămân uniţi atât în faţa evenimentelor fericite, cât și atunci când unul dintre ei trece printr-o tragedie, după cum sublinia sciitorul și speakerul religios Frank Viola.

Mai presus însă de toate, dr. Lickerman sugerează că o prietenie adevărată, irevocabilă, este un concept înrudit, dacă nu chiar similar cu „familia”. O astfel de conexiune este atât de puternică, încât ea leagă aproape instantaneu doi oameni, fără vreo explicaţie anume, iar impedimente precum timpul sau spaţiul nu pot dărâma relaţia lor.

În construirea unei relaţii fericite, autentice de prietenie, fiecare dintre noi trebuie să înveţe să accepte un adevăr fundamental: faptul că toţi suntem diferiţi. Iar elementele care ne diferenţiază trebuie să învăţăm să le îmbrăţișăm, nu să le schimbăm. De asemenea, o prietenie adevărată, de lungă durată, are nevoie de încredere, de curiozitate, de o atitudine constructivă și de o perspectivă pozitivă din partea celor implicaţi și, nu în ultimul rând, de răbdarea de a-l asculta pe celălalt, fără a-l judeca.

Citește și: De ce sunt prietenii o comoară pentru sănătatea ta