4 lucruri de interes luni, 17 februarie

15

A doua conferinţă de pace pentru Siria se încheie fără rezultat * Membrii Parlamentului Europei acuză troika de „tsunami social" * Protestele antiguvernamentale se răspândesc în fostele republici iugoslave * Proteste de stradă în Venezuela, oficiali americani expulzaţi.

Sâmbătă s-a încheiat la Geneva a doua rundă a conferinţei de pace pe tema Siriei, fără rezultat și fără programarea unei noi serii de discuţii. Negociatorul Siriei, Bashar Jaafari, a acuzat Statele Unite și Israelul că subminează întregul proces de restabilire a păcii, notează The Telegraph. De cealaltă parte, ministrul britanic de externe acuză regimul sirian de eșecul conferinţei.

Singura concluzie a fost că fiecare stat trebuie să mai reflecteze la responsabilitatea lui, concluzie inutilă pentru cei 6.000 de sirieni care au murit în timpul scurs de la prima conferinţă de pace din ianuarie și pentru miile care trăiesc cu frica zilei de mâine. Eșecul conferinţei vine pe fondul unei statistici prezentate de Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, care precizează că 140.000 de sirieni au murit de la începutul războiului civil, dintre care 7.000 de copii. Statistici pe care negociatorii par să le trateze cu indiferenţă.

Nici Uniunea Europeană nu este scutită de acuzaţii de indiferenţă la adresa probelemelor sociale. Majoritatea deputaţilor din comitetul care se ocupă cu probleme de ocuparea forţei de muncă au susţinut un raport care acuză guvernele, troika — oficialii care concep planurile de asistenţă financiară din partea UE și finanţatorii internaţionali — și miniștrii de finanţe de încălcare a normelor stabilte de Organizaţia Internaţională a Muncii, precizează EU Observer.

Ce vor să evidenţieze de fapt acești parlamentari e că reformele structurale au distrus beneficiile sociale în mai multe state și au creat, așa cum îl numesc ei, un „tsunami social" care a trimis în somaj milioane de europeni. De la începutul crizei, numărul șomerilor a crescut de la 16 milioane la 26 de milioane, doar în UE, arată un raport Eurostat.

Nemulţumirile cu privire la situaţia sumbră a economiei și asupra ratei somajului provoacă proteste de stradă în fostele ţări iugoslave. La Podgorica, în Muntenegru, 200 de persoane au scandat în faţa guvernului: „Hoţii" și „Noi cerem demisia". Bosnia și Herţegovina fierb de la începutul lunii, în Sarajevo poliţia fiind nevoită să intervină cu gaze lacrimogene și bastoane de cauciuc împotriva protestatarilor. Demonstranţii bosniaci au reușit să ocupe sediul guvernului regional din orașul Tuzla, precizează Mediafax.

Nici Venezuela nu este scutită de proteste de stradă, în cadrul cărora trei persoane au fost ucise. Tensiunile l-au determinat pe Nicolas Maduro, președintele actual, să expulzeze trei oficiali consulari ai Statelor Unite, pe motiv că instigă la proteste antiguvernamentale. Sâmbătă, secretarul de stat american, John Kerry, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la situaţia din Venezuela și la arestul lui Leopoldo Lopez, liderul opoziţiei. Maduro a declarat în schimb că Venezuela nu primește ordine de la nimeni, citează BBC.