Surprizele din topul TIME al celor mai influenţi 100 de oameni

12

Grupul de hackeri Anonymous, cântăreaţa britanică Adele, liderul Coreii de Nord Kim Jong-un şi Ayatollahul Ali Khamenei sunt printre noile intrări pe lista celor mai influenţi 100 de oameni din lume, alcătuită de revista americană Time, pentru 2012.

De la an la an, natura influenţei se schimbă. Cu cât ne adâncim mai mult în era social-media, condusă de platforme de microblogging Twitter sau Facebook, „influenţa nu a fost niciodată mai facilă, sau mai efemeră", spun editorii revistei Time, care, având în vedere acest considerent, au încercat să alcătuiască o listă de oameni a căror influenţă „este în acelaşi timp durabilă şi, cu câteva mici excepţii, lăudabilă". Bineînţeles că Tim Cook, CEO Apple, şi Sheryl Sandberg, COO Facebook, nu puteau să lipsească de pe listă.

Pe lângă câteva categorii slab reprezentate: cântăreţi 3%, actori 5%, sportivi 6%, autori 3%, lumea este în continuare influenţată în cea mai mare proporţie de politicieni, 26%. Restul procentelor sunt ocupate de persoane care nu pot intra într-o anumită categorie, precum bucătar, inginer, educator, comediant, regizor, filantrop etc.

Din rândul artiştilor se remarcă solista britanică Adele, actriţa de culoare Viola Davis şi creatoarea de modă Sarah Burton, care a creat rochia de mireasă pentru Kate Middleton, soţia prinţului William.

Pe plan sportiv, baschetbalistul american de origine taiwaneză Jeremy Lin a fost inclus în premieră pe această listă, alături de fotbalistul argentinian Lionel Messi şi de jucătorul de tenis Novak Djokovic.

Mulţi dintre cei care au intrat pe listă în acest an sunt persoane ale căror nume sunt aproape necunoscute pentru cei mai mulţi dintre noi, nume precum Samira Ibrahim, José Andrés, Dulce Matuz, Manal al-Sharif sau Anjali Gopalan, care fac parte din categoria activiştilor şi militanţilor. Tot din această categorie face parte şi Cecile Richards, activist pentru Planned Parenthood, care promovează dreptul de avort al femeilor din SUA.

Deşi anul acesta, lista Time conţine un număr record de 54 de personalităţi care nu provin din Statele Unite ale Americii, totuşi din lumea politicii nu putea să lipsească cel mai mare reprezentat al SUA, preşedintele Obama. O surpriză este însă intrarea pe listă a contracandidatului său pentru prezidenţialele de anul acesta, Mitt Romney.

Din lumea politicii mai apar preşedintele columbian Juan Manuel Santos, preşedintele Braziliei, Dilma Rousseff, premierul italian Mario Monti, cancelarul german Angela Merkel, premierul israelian Benjamin Netanyahu, ducesa de Cambridge, şeful FMI Christine Lagarde şi alţii.

Surprizele acestui an vin tot din sfera politicii, uneori la graniţă cu religia, precum este în cazul Ayatollahului Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului. Şi cardinalul Timothy Dolan a intrat pe listă în acest an, după ce papa Benedict l-a primit în „clubul cardinalilor".

Revenind la politică, surprizele se ţin lanţ cu nume precum Kim Jong-un, noul lider al Coreii de Nord, care a ţinut prima pagină a ziarelor, vrând să lanseze un satelit în spaţiu; Xi Jinping, care se aşteaptă să fie noul succesor la conducerea Chinei, şi preşedintele Siriei Bashar Assad, care se face responsabil de moartea a peste 8.000 de sirieni, în proteste împotriva regimului, care ţin de mai mult de un an de zile. Tot în categoria „influenţi, dar puţin lăudabili", Time i-a inclus pe Mullah Mohammed Omar, liderul fugitiv al talibanilor, şi şeicul Moktar Ali Zubeyr, presupusul emir al al-Shabab, o miliţie islamică din Somalia.