Sondaj: Peste 35% din femeile din România au întrerupt cel puţin o sarcină

103

În România 36% dintre femei au avut cel puţin un avort, potrivit unui sondaj naţional realizat de Institutul pentru Politici Publice.

O femeie din patru, cu vârsta peste 33 de ani a realizat cel puţin o întrerupere de sarcină. În cazul celor cu vârsta cuprinsă între 18 și 32 de ani, procentul întreruperilor de sarcină este în scădere faţă de anii precedenţi.

Potrivit sondajului, „femeile din eşantionul cercetării reprezentative la nivel naţional au în general un nivel scăzut de educaţie sexuală, respectiv în domeniul sănătăţii reproducerii, şi cunosc foarte puţin despre efectele folosirii mijloacelor de contracepţie".

Autorii studiului declară că sunt îngrijoraţi de pasivitatea femeilor în ceea ce privește interesul lor pentru informare, majoritatea dintre respondente fiind de părere că statul ar trebui să se implice mai mult. La nivel naţional 46% din respondentele sondajului afirmă că nu sunt îngrijorate de situaţia în care ar rămâne însărcinate fără a dori. O altă situaţie îngrijorătoare subliniată de către autori o reprezintă nivelul scăzut de responsabilitate faţă de controlul stării de sănătate, unde 47% din femei au realizat un control ginecologic mai rar de o dată pe an.

„Mai grav, 5% spun că nu au fost niciodată la un control de specialitate, ceea ce este îngrijorător pentru starea de sănătate a femeilor, de unde şi incidenţa tot mai mare a cazurilor de cancer de col uterin", apreciază şeful Clinicii de Obstetrică şi Ginecologie de la Spitalul Elias din Bucureşti, profesor doctor Radu Vlădăreanu.

Potrivit sondajului, 50% din respondente sunt de părere că folosirea unui mijloc contraceptiv nu a avut niciun efect asupra vieţii de cuplu, faţă de 47% care consideră ca acest aspect a îmbunătăţit viaţa de cuplu.

IPP a criticat public Propunerea legislativă privind întreruperile de sarcină prin măsuri administrative, considerându-le „manipulative", și a solicitat, alături de alte 20 de ONG-uri pentru drepturile omului, respectiv sănătatea reproducerii, retragerea acestei propuneri.

Cercetarea s-a desfășurat în perioada 28 februarie – 10 martie 2012 pe un eșantion reprezentativ pentru populaţia de femei fertile (18-49 ani).