Ţara cu cei mai fericiţi oameni din lume

659

Pentru a treia oară la rând, Australia se clasează în topul ţărilor cu cea mai fericită naţiune industrializată din lume, în funcţie de 11 criterii de stabilire a Indexului unei Trai mai Bun, arată un sondaj realizat de Organizaţia pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OECD), citează CNN.

Rata ocupării locurilor de muncă în Australia este de 73% în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani, care depăşesc media OECD de 66 de procente. De asemenea, în ciuda faptului că australienii muncesc anual, în medie, cu 83 de ore mai puţin decât ceilalţi locuitori ai OECD, venitul mediu disponibil al populaţiei se ridică la suma de peste 28.000 de dolari, mai mare decât media OECD stabilită la 23.047 de dolari.

Nivelul satisfacţiei populaţiei din Australia este de 84%, cu patru procente mai mare decât media globală, iar speranţa de viaţă a australienilor este de 82 de ani, cu doi ani mai mult decât media OCDE de 80 de ani.În acelaşi timp, 94% din populaţia Australiei susţin că se pot baza pe o persoană atunci când au nevoie de ajutor şi că sunt încărcaţi cu un „puternic simţ al comunităţii şi un nivel înalt de participare civică".

Pe locul al doilea în topul întocmit de OECD se află Suedia, care se bucură de o speranţă de viaţă similară cu cea a populaţiei din Asutralia, dar care a înregistrat valori mai mici în ceea ce priveşte venitul disponibil. Cu toate acestea, rata ocupării locurilor de muncă este mai mare cu un procent decât cea a Australiei, iar satisfacţia suedezilor în ceea ce priveşte viaţa depăşeşte media OECD.

Locul trei în clasament este ocupat de Canada, care a înregistrat venituri ale populaţiei mai mari decât cele înregistrate în Suedia, fără însă a le depăşi pe cele ale Australiei. De asemenea, rata ocupării locurilor de muncă se ridică la 72 de procente.

Următoarele poziţii în clasamentul ţărilor cu o valoare ridicată a indexului care denotă o viaţă mai bună se numără Norvegia, Elveţia, SUA, Danemarca, Olanda, Islanda şi Regatul Unit.

Pentru stabilirea clasamentului au fost luaţi în calcul factori precum educaţia, sănătatea, veniturile realizate, implicarea civică, satisfacţia asupra vieţii, echilibrul între viaţa personală şi cea profesională şi locuinţa.