5 căni de cafea pe zi „ar putea creşte riscul de obezitate şi diabet”

85

Acidul clorogenic (CGA) din cafea ar putea contribui la creșterea greutăţii corporale şi chiar la sporirea riscului de diabet de tipul 2, în cazul persoanelor care beau cel puţin cinci ceşti pe zi, arată un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Western Australia, citează Daily Mail.

La experiment au fost folosiţi şoareci de laborator, cărora li s-au administrat zilnic doze reprezentând echivalentul a cinci sau şase ceşti de cafea. Cercetătorii au putut observa, în urma acestui experiment, o retenţie de grăsime în celulele subiecţilor. De asemenea, cobaii au dezvoltat intoleranţă la glucoză, etapă anterioară instalării diabetului, dar şi o rezistenţă în procesul de stabilizare a insulinei.

Cercetătorii au studiat efectele CGA, substanţă care se găseşte atât în cafea, dar şi în ceai şi chiar în fructe, ca de exemplu, în prune. Studii anterioare au scos în evidenţă efectele benefice ale CGA asupra reducerii tensiunii arteriale, acumulărilor de grăsime şi creşterii sensibilităţii la insulină, susţine co-autorul studiului, profesorul Kevin Croft de la Universitatea Western Australia. Însă, atrage atenţia un co-autor al cercetării, Vance Matthews, conţinutul de CGA a peste cinci ceşti de cafea pe zi are efectele contrare enunţate de studiile anterioare. De asemenea, în experimentul cu şoarecii de laborator, consumul unei doze mari de CGA nu a prevenit creşterea greutăţii corporale a cobailor obezi hrăniţi cu produse bogate în grăsimi.

Studii anterioare au scos în evidenţă efectele benefice ale consumului de cafea care ajută la reducerea riscului de dezvoltare a diabetului de tip 2, atrage atenţia profesorul Croft. El adaugă că un consum moderat de cafea, de maxim trei sau patru ceşti pe zi, poate avea acest impact pozitiv asupra sănătăţii, contribuind chiar şi la reducerea riscului de dezvoltare a afecţiunilor cardiovasculare. În schimb, investirea masivă în produse scumpe pe bază de cafea, precum suplimentele care conţin cafea verde folosite în curele de slăbire, ar putea fi, de fapt, bani aruncaţi pe fereastră.