„Ţara selfie-urilor” are un președinte: Barack Obama

57

Toţi foto-reporterii de la marile publicaţii internaţionale au avut ieri o singură treabă, să imortalizeze cele mai importante momente de la ceremonia de comemorare în onoarea lui Nelson Mandela. Rezultatul ne-a surprins pe toţi.

Cine ar fi crezut că la acest eveniment se poate întâmpla ceva care să fie mai important în ochii presei decât evenimentul în sine? Nimeni. Şi cu toate astea, de ieri ziarele scriu despre un singur gest izolat. Președintele Obama a fost surprins făcând un „selfie" la îngrămădeală cu premierul britanic, David Cameron, și cu Helle Thorning-Schmidt, primi-ministrul danez. Lângă acest trio, apare și Michelle Obama, sobră și atentă la cu totul altceva. De când a apărut fotografia în presă, toată lumea încearcă să creeze o întreagă poveste în jurul ei, însă nimeni nu poate știi dacă soţia președintelui american era cu adevărat tristă și nemulţumită de conduita soţului ei sau poate doar plictisită.

La prima vedere, gestul pare cel puţin neinspirat, dacă nu chiar o mare gafă din partea politicienilor, mai ales din partea lui Obama, a cărui imagine ca om politic este de departe de o importanţă mai mare decât a celorlalţi doi. Până la urmă nu erau prezenţi la un eveniment oarecare, ci la o ceremonie de comemorare și nu orice ceremonie de comemorare, ci cea în onoarea lui Nelson Mandela, „un om așa cum nu vom mai vedea", după cum a spus chiar Obama.

Însă, dacă luăm în considerare ce se mai întâmpla și pe lângă Obama, lucrurile s-ar putea să nu pară la fel de grave. Zeci de mii de oameni, printre care președinţi, premieri, capete regale, celebrităţi, dar și persoane obișnuite s-au strâns pe stadionul Johannesburg FNB. CNN scrie că atmosfera era de sărbătoare, în ciuda ploii, iar discursurile serioase ale oamenilor politici erau întrerupte de cântece de pe vremea luptei antiapartheid, de dansuri africane și sunete de vuvuzelă. Toată ceremonia a durat patru ore și a fost mai mult o celebrare voioasă a vieţii lui Mandela, decât un eveniment marcat de tragedia morţii sale. „Acest show de unitate este o adevărată reflecţie a lucrurilor pe care le susţinea Madiba (numele de alint a lui Mandela) – pace, dreptate, unitate pentru toată lumea. Haideţi să promitem că vom ţine viu visul la Madiba", a spus nepotul său, generalul Thanduxolo Mandela.

Indiferent dacă gestul lui Obama poate sau nu să fie scuzat de atmosfera de sărbătoare de pe stadion, rămâne un gest care confirmă încă o dată importanţa acestei tendinţe, de a publica autoportrete realizate cu telefonul mobil de către persoana în cauză. Este o chestie pe care o face toată lumea (până și Papa Francisc a apărut într-un selfie), iar cuvântul „selfie" a fost desemnat de către Oxford Dictionaries "cuvântul anului". Potrivit cercetătorilor, frecvenţa utilizării cuvântului în limba engleză a crescut cu 17% în ultimul an, însă el a fost adoptat, neoficial, și de vorbitorii altor limbi.

Mai mult decât atât, tendinţa este de a face aceste fotografii în ipostaze și locuri care sunt total nepotrivite. Este cazul site-ului afiliat tumblr „Selfie-uri în locuri serioase", care a adunat numeroase autoportrete care stârnesc reacţii prin prisma faptului că sunt făcute în locuri care inspiră la sobrietate (precum Auschwitz, Memorialul 9.11, Zidul Berlinului ș.a.m.d.). Un site similar colectează selfie-uri făcute înainte, după și chiar în timpul unor înmormântări. Printre cazurile discutate în presă se ramarcă două: cel al unui bărbat care s-au fotografiat având în spate un om al străzii care dormea și care a pus comentariul: „Selfie cu un aurolac fără bluză", şi cel al unui alt băiat care s-a fotografiat în timp ce profesoara lui intrase în travaliu și îl ruga să o ajute. Fondatorul acestor site-uri, newyorkezul Jason Feifer, declara pentru BBC că unul dintre motivele pentru care selfie-urile în locuri „tabu" au din ce în ce mai mare priză la public este acela că, „pentru prima dată în istoria umanităţii, avem abilitatea de a împărtăși cu ceilalţi orice vedem, oricând vedem; (…) încă încercăm să ne dăm seama ce valoare are această abilitate – poate că totul ar trebui împărtășit sau poate că nimic nu ar trebui".

Mulţi însă văd selfie-urile ca acte de egocentrism și ca strigăte după atenţie, a declarat dr. Pamela Rutledge, directorul Organizaţiei Media Psychology Research Centre din Boston, pentru BBC. Aceste poze sunt văzute cu ochi critici de cei care le percep ca un fel de „laudă de sine". De asemenea, într-un articol pentru Psychology Today, experta puncta că o parte dintre adepţii trendului caută validarea socială prin intermediul autoportretelor publicate în spaţiul virtual, dar și reacţii pozitive din partea celorlalţi. De multe ori, aceștia sunt tineri vulnerabili și puţin siguri pe sine.