Riscurile practicării sportului în exces

1544

Cu toate că beneficiile sportului, atât asupra sănătăţii fizice, cât și asupra celei psihice, au fost demonstrate de numeroase cercetări știinţifice, practicarea activităţii fizice nu face excepţie de la principiul măsurii. La fel ca și în cazul unei vieţi lipsite de mișcare, practicarea în exces a exerciţiilor fizice poate cauza o serie de probleme.

Rebecca Johnson a aflat pe propria ei piele ce înseamnă sportul în exces, după o oră întreagă de activitate fizică cu un instructor personal de la o sală de fitness, relatează Daily Mail. Aceasta a fost diagnosticată cu rabdomioliză, afecţiune care poate fi provocată, în unele cazuri, de exerciţiile fizice intense. Sindromul apare în urma distrugerii ţesutului mușchilor striaţi și eliberarea unei substanţe toxice, denumită mioglobină, în sânge. Afecţiunea poate conduce la insuficienţă renală.

În cazul Rebeccăi, primele simptome au apărut imediat după antrenament, atunci când ea a simţit o slăbiciune în mâini, de parcă acestea ar fi fost „din gelatină". A doua zi, a observat că urina sa conţinea sânge. „Am fost uimită când (doctorii) mi-au spus că o oră de exerciţii a provocat problema." Nici chiar după patru zile petrecute în spital și trei săptămâni de tratament, tânăra de 30 de ani nu și-a revenit complet. Medicii i-au spus că abia peste câteva luni senzaţia de slăbiciune în mâini va dispărea și se va reface complet.

În timp ce exerciţiile fizice viguroase efectuate zilnic timp de o oră, pot fi extrem de benefice pentru viaţă și sănătate, contribuind la reducerea unor afecţiuni cronice, depășirea acestui interval ar putea dăuna grav sănătăţii inimii, arată un studiu publicat anul trecut în Mayo Clinic Proceedings. Antrenamentele intense, de lungă durată pot conduce, în timp, la apariţia fibrozei cardiace, lărgirea arterelor sau la creșterea rigidităţii atriilor inimii.

Totodată, experţii de la University Medical Center Utrecht, Olanda, au descoperit o legătură între practicarea excesivă a sportului și apariţia, pe parcursul vieţii, unor tulburări alimentare, scrie Daily RX. Studiul, care a inclus aproape 800 de femei cu vârste cuprinse între 30 și 55 de ani, a arătat că participantele care aveau tendinţa de a face exerciţii fizice în exces au avut un risc aproape de trei ori mai mare (2,64 ori) de a suferi la un moment dat de tulburări de alimentaţie, faţă de voluntarele care nu exagerau cu sportul.

Nu în ultimul rând, practicarea în exces a exerciţiilor sportive ar putea suprima efectul benefic pe care activitatea fizică îl are în înlăturarea stărilor de stres, depresie și anxietate. În momentele în care corpul este stresat fizic, se produce aceeași reacţie de eliberare de hormoni ai stresului, precum în momentele în care ne confruntăm cu situaţii tensionate din punct de vedere psihic, explică Jini Cicero, expert în fitness, pentru US News.

Printre efectele care îţi semnalează că ai întrecut măsura în ceea ce privește activitatea fizică se numără oboseala, dar și insomnia, slăbirea sistemului imunitar sau diminuarea poftei de mâncare.