Televizorul afectează comunicarea părinţi-copii

267

Urmărirea programelor de televiziune influenţează negativ comunicarea dintre părinţi şi copii şi, totodată, poate să aibă un impact negativ asupra capacităţilor copiilor de a vorbi şi de a scrie.

O echipă de cercetători de la Ohio State University a comparat comunicarea dintre mame şi copii atunci când aceştia petrec timpul urmărind programele TV şi comunicarea dintre mame şi copii atunci când aceştia îşi petrec timpul citind cărţi sau jucându-se cu diferite jucării, informează sciencedaily.com.

Cercetătorii au descoperit că atunci când părinţii citesc anumite cărţi împreună cu copiii lor, stilul comunicării dintre ei şi copii este mult mai activ. Copii vin în contact cu anumite cuvinte pe care nu le-au mai auzit şi întreabă care este semnificaţia lor. Astfel, vocabularul şi cunoştinţele lor gramaticale se dezvoltă.

Prin comparaţie, s-a constatat că timpul petrecut în faţa televizorului reduce timpul acordat comunicării între părinţi şi copii. „Am dori să îi încurajăm pe părinţi să înlocuiască în mod obişnuit televizorul cu alte forme de recreere, astfel încât să asigure o interacţiune pozitivă şi frecventă cu copilul lor", a declarat Amy Nathanason, una dintre cercetătoarele care au condus studiul.

Cercetătorii au tras de asemenea un semnal de alarmă cu privire la timpul pe care copiii îl petrec în faţa televizorului. În numeroase cazuri, părinţii preferă să îşi lase copiii în faţa micului ecran, pentru a putea să îndeplinească alte activităţi.