The Atlantic: Secretul succesului Finlandei în… toate cele

202

Finlanda pare să fi descoperit secretul „fericirii sociale". De departe, ţara cu cele mai generoase și mai de succes servicii pentru cetăţeni, o mortalitate infantilă scăzută, o rată de școlarizare ridicată (și cu rezultate lăudabile), un procent de săraci minim. În plus, este a doua cea mai fericită ţară din lume, după Danemarca.

The Atlantic face o trecere în revistă a celor mai lăudate politici publice ale Finlandei, pentru a explica satisfacţia cetăţenilor faţă de serviciile guvernamentale.

Concediul de maternitate obligatoriu. Guvernul finlandez a legalizat concediul de maternitate obligatoriu de patru luni, pe lângă care ambii părinţi mai pot solicita angajatorilor încă șase luni de „concediu parental”, perioadă care va fi remunerată.

Șomajul pe perioadă nedeterminată. Asigurarea de șomaj, în Finlanda, durează 500 de zile, după care șomerul poate primi o subvenţie de la Forţele de Muncă, pentru o perioadă nedeterminată. În aceste condiţii, rata șomajului în Finlanda ajunge la un maxim de 8,2%.

Concediul medical pentru îngrijirea copilului. Dacă cel mic este bolnav, iar părintele trebuie să își ia concediu pentru a avea grijă de el, statul va compensa salariile pierdute de adult, sub forma unei „alocaţii pentru îngrijiri speciale”.

„Părerea mea este că oamenii din Finlanda se simt mult mai siguri și mai puţini anxioși decât americanii, pentru că există un prag sub care nu pot cădea”, a declarat Linda Cook, specialist în ştiinţe politice la Universitatea Brown, citată de The Atlantic. „Chiar dacă se confruntă cu șomajul sau cu boala, finlandezii vor putea să beneficieze în continuare de ceva bani de la stat, de serviciile publice de sănătate și de educaţie.”