Papa: catolicii se pot alătura ordinariatelor anglicane

12

Biserica Catolică este decisă să acorde un loc tot mai important Bisericilor Anglicane în noua evanghelizare. Prin urmare, Papa a declarat că acei credincioşi catolici care au fost botezaţi, dar nu au primit confirmarea şi nici prima împărtăşanie, se pot alătura ordinariatelor anglicane.

În mod normal, aceştia nu se pot alătura ordinariatelor catolice decât dacă ar fi avut un strămoş fost anglican, informează Christian Telegraph.

Noua evanghelizare a început din timpul Papei Ioan Paul al II-lea şi se referă la aducerea Evangheliei în fostele popoare creştine, dar şi la contactarea foştilor catolici, care nu şi-au finalizat procesul de convertire.

În Biserica Catolică, confirmarea reprezintă ritualul în care credinciosul deja botezat în copilărie îşi asumă la maturitate şi în mod public responsabilităţile legământului său prin botez şi îşi face propria mărturisire de credinţă.

Această decizie papală continuă o măsură din 2009 şi denumită „Anglicanorum coetibus", care permitea ordinariatelor anglicane (organ administrativ care conducea o episcopie) să se alăture Bisericii Catolice.

Aceasta nu este prima apropiere dintre cele două biserici. În anii 2007 şi 2011, bisericile au discutat o posibilă reunire sub conducerea Papei, după cinci secole de sciziune, scrie cotidianul The Times. Potrivit publicaţiei, propunerea a fost făcuta de o comisie formată din seniori episcopi ai celor două biserici.