The Observer: 20 de predicţii pentru următorii 25 de ani

1314

De la modă, nanotehnologie, la politică și sport, experţii The Observer fac predicţii despre cum se va schimba lumea, în bine sau în rău, în următorii 25 de ani, scrie The Guardian.

America va reuși să își depășească problemele și va rămâne puterea principală a lumii, prevăd futurologii de la The Observer. Mai exact, până în 2030, lumea va fi împărţită între sfera de influenţă a SUA în Europa, Orient și în sudul Asiei, și sfera de influenţă a Chinei în estul Asiei și în Africa. Rusia își va continua drumul spre reăcpătarea sgloriei de altădată.

Malaria fi va eradicată la nivel global până în 2035, și tot până atunci va fi inventat și un vaccin împotriva virusului HIV, estimează aceiași specialiști. Pe de altă parte, 25 de ani nu vor ajunge pentru a putea face o trecere la alt tip de energie și terminarea resurselor naturale ne va găsi nepregătiţi.

Evoluţia tehnologică va duce la folosirea robiţilor pe post de servitori, la descoperirea traseului cerebral al viselor și la aflarea secretului de funcţionare a memoriei. Probabil informaţiile vor putea fi stocate direct în cortex, spun futurologii, și vom avea la dispoziţie medicamente „inteligente" care vor crește exponenţial cantitatea de informaţii pe care o poate absorbi creierul uman. În cele din urmă, oamenii de știinţă vor putea transpune în totalitate mecanismele de funcţionare cerebrală în cod binar (unu și zero), pentru a putea downloada informaţia din creier în computer.

Până atunci însă, omenirea se va confrunta cu o provocare semnificativă la capitolul hrană. Până în 2030, experţii presupun că populaţia lumii va atinge 9 miliarde de locuitori și va trebui să producă hrană cu 50% mai multă decât acum. Pronosticul experţilor este unul ba sumbru, ba luminos: fie omenirea va fi decimată de războaiele pentru resurse, fie industria alimentară se va schimba radical. Specialiștii prevăd un amestec între cele două. Toate produsele vor suferi modificări genetice și odată cu agravarea schimbărilor cliatice, care va duce atât la uscarea terenurilor productive din sudul Europei și nordul Africii, cât și la dezgheţarea Siberiei, Rusia va ajunge cel mai important producător de hrană la nivel global.

Succesul Rusiei nu va dura însă mult timp, spune futurologul Ray Kurzweil, același care prezice că apocalipsa va avea loc prin nanotehnologie. Kurzwell consideră că datorită avansului tehnologiei în acest domeniu, orice obiect va fi putea fi produs la un preţ foarte mic, ducând la o revoluţie globală. Apoi, evoluţia medicinei va duce la intervenţii la nivel sub-celular, împiedicarea procesului de îmbătrânire și chiar a morţii. Tot nanotehnologia va duce la crearea unor calculatoare atât de puternice, încât vor întrece inteligenţa umană și vor conduce lumea, spune Kurzwell.

Religiile organizate vor avea de luptat în următorii ani împotriva secularismului și agnosticismului. Numărul credincioșilor participanţi la activităţile bisericești va scădea, iar cei rămași în biserici se vor apropia tot mai mult de fundamentalism.

 Află ce spun futurologii că se va întâmpla cu orașele, transportul, sporturile, Internetul, jocurile video, moda sau biodiversitatea pe site-ul The Guardian.

(Foto: The Guardian)