Tineri iranieni susţin drepturile homosexualilor

16

Într-o ţară în care homosexualii sunt condamnaţi la moarte, din ce în ce mai mulţi tineri iranieni îşi riscă viaţa pentru a sta de partea homosexualilor şi pentru a lupta pentru drepturile acestora.

De Ziua Internaţională Împotriva Homofobiei şi a Transfobiei, mai mulţi tineri s-au întâlnit într-un parc deasupra Teheranului şi, înarmaţi cu un steag în culorile curcubeului, şi-au făcut poze, acoperindu-şi feţele, într-un „protest" fără precedent.

ONU a acuzat, în mai multe rânduri, guvernul de la Teheran că „violează în mod sistematic drepturile indivizilor LGBT". Membrii comunităţii LGBT au început să protesteze şi să povestească în presa din afara ţării despre abuzurile suferite.

The Guardian raporta anul trecut că cel puţin două organizaţii pentru homosexualii iranieni au fost fondate în afara ţării, în ultimii ani.

Majoritatea ţărilor din Africa şi Orientul Mijlociu fac front comun împotriva influenţelor homosexuale ce vin dinspre Europa, continentul cel mai tolerant faţă de realaţiile homosexuale şi dinspre Americi.

Iranul, alături de Sudan, Arabia Saudită, Yemen, Mauritania şi părţi din Nigeria şi Somalia execută homosexualii. În Europa, doar Rusia mai ţine la societatea tradiţională, cu o nouă lege care interzice propaganda homosexuală, deşi mulţi au văzut decizia ca pe o încălcare a libertăţii de exprimare.