Top 10 promisiuni pentru noul an, pe care ești gata să le calci

412

A trecut aproape o lună din seara în care ţi-ai promis că anul ăsta, dar sigur anul ăsta, o să schimbi ceva major în viaţa ta. Cum merge treaba? Jurnaliștii de la revista Time au făcut un top al celor mai frecvent încălcate promisiuni pentru noul an și au adus și argumente care te-ar putea ajuta să ieși dintr-un eventual impas.

1. Anul acesta voi slăbi și îmi voi tonifia corpul

Dacă te uiţi la kilogramele care s-au adunat după Crăciun, este normal ca acest obiectiv să fie primul pe listele celor mai mulţi dintre noi – bărbaţi sau femei. Acesta este, probabil, şi cel mai greu obiectiv de atins.

Faptul că asta ne dorim cu toţii îl ştiu şi patronii sălilor de fitness care, în fiecare ianuarie, se înghesuie cu reduceri la abonamente. Mai ales că, dintre clienţii sălilor de fitness, circa 60 la sută renunţă să se mai ducă la sală în timpul sărbătorilor. De ce? Cei de la Time spun că suntem leneşi. Poate, dar lucrurile merg, cu siguranţă mai departe.

Ca să te ţii de această promisiune trebuie mai întâi să îţi schimbi mentalitatea, și apoi să îţi schimbi corpul. Trebuie să îţi convingi cumva creierului că îţi place să faci drumul dus-întors la 6 dimineaţa sau seara după servici, că îţi place să oboseşti şi să transpiri, în loc să te vezi cu prietenii sau să te uiţi la seriale şi că vei continua chiar dacă abia te mai mişti. În fiecare an crezi că eşti pregătit pentru asta, dar nu eşti. Încă nu ai ajuns acolo, e atât de simplu.

 

2. Mă las de fumat

Ar trebui. Fumatul duce la cancer. Dacă asta nu te interesează, să ştii că ai dinţii galbeni, îşi miros hainele şi prietenii tăi nefumători nu te apreciază pentru asta. Soluţiile care te scapă de fumat sunt multe: plasturi, gumă de mestecat, ţigări electronice şi altele. Deşi doar 15 la sută dintre cei care încearcă, chiar reuşesc să nu fumeze cel puţin 6 luni, realitatea e că fumătorii au la dispoziţie toate ajutoarele, doar voinţa mai lipseşte. Şi dacă nu o faci pentru tine, gândeşte-te la cei din jur, pe care îi obligi să te suporte. Mulţi dintre cei care fac cancer la plămâni sunt fumători pasivi. Gândeşte-te la asta în următoarea pauză de ţigară.

 

3. O să învăţ ceva nou

De când cu telenovela „Clona”, ai o atracţie pentru limbile arabe. Mereu ţi-ai dorit să ştii să cânţi la pian sau să găteşti foarte bine, să îţi surprinzi toţi prietenii. Oricum ar fi, această rezoluţie este cel mai uşor de împlinit şi cel mai distractiv. Nu trebuie decât să ai ceva bani, pentru o carte de gătit, pentru un DVD cu limbi străine, pentru un curs de desenat sau de canto. Poţi să faci din orice un hobby sau chiar un talent. Este recreativ şi satisfăcător, rămâi cu ceva nou. Asta, desigur, dacă ai timp şi uiţi toate motivele pentru care nu ai făcut lucrurile astea până acum.

 

4. O să mănânc mai sănătos

Anul ăsta ai mâncat numai prostii. Te-ai angajat într-un loc nou, te-ai mutat de acasă, ai avut probleme peste probleme şi te-ai stresat până dincolo de limite. Ai compensat mâncând orice, oricât, oricând. Dar acum că toate lucrurile s-au aşezat pe făgaşul lor, e timpul să fii o persoană care mănâncă sănătos.

Ce te reţine? Ai putea avea mai multe motive. În primul rând, oamenii sunt dezinformaţi asupra acestui subiect şi adesea îşi impun diete draconice, imposibil de ţinut. O altă problemă este că mâncatul sănătos cere bani pentru produsele bio, eco, etc. şi timp pentru cumpărături mai dese şi gătit mai mult. Însă o voinţă mai insistentă și o organizare mai atentă te pot ajuta să treci peste toate astea ca să ajungi unde îţi dorești.

 

5. Îmi plătesc datoriile şi economisec mai mulţi bani

După un an fiscal destul de supărător şi luna decembrie, supranumită şi „luna cadourilor” , cam oricine simte nevoie să pună hăţurile pe consum şi să ramburseze cât mai mult din datorii.

Motivul pentru care această promisiune este încălcată ţine, pentru unii, mai mult de criza financiară prin care trecem şi de rata mare a şomajului. Alţii pur şi simplu au nevoi de ţinte şi reguli clare pe care să le urmeze. Cum tot ce e prea mult strică, nici aceste reguli nu ar trebuie să fie sufocante. Dar trebuie să fie suficiente cât să te inspire să priveşti înainte, la vremurile de pensionare, să priveşti la cei din jur, copii sau părinţi, şi să fi prevăzător la urgenţe. Poate că, de acum încolo, ar trebui să te duci la serviciu doar cu mâncare de acasă, în loc să cumperi în fiecare zi. Este greu şi inconfortabil, dar nicidecum imposibil să te ţii de această promisiune.

 

6. O să petrec mai mult timp cu familia

Toată lumea e ocupată până peste cap, e adevărat. Dar grupul de prieteni şi mai ales legăturile de familie nu trebuie neglijate, dacă nu vrei să te trezeşti într-o zi că ai nevoie de ajutor şi nu o să fie nimeni lângă tine. Poate că, de Sărbători, când eşti cam obilgat să îţi vizitezi rudele, nici nu e aşa rău – nu v-aţi văzut de anul trecut şi toată lumea e fericită şi zâmbitoare. Însă dacă te mai duci prin februarie o să îţi aduci aminte ce enervant ţi se pare X şi Y şi nu o să mai ştii cum să pleci mai repede. În acelaşi timp, treaba la serviciu nu dispare doar ca tu să îţi petreci mai mult timp cu copiii, iar de bani e chiar nevoie. Așa că oricât de sinceră ar fi promisiunea că vei petrece mai mult timp cu ai tăi, poţi avea suficiente motive să nu o respecţi. Dar merită să faci un efort.

 

7. Vreau să vizitez locuri noi

A trecut anul şi ţi-ai adus aminte că nu ai avut timp sau bani să mergi undeva frumos în concediu. Ai vrea ca anul ăsta să nu mai pierzi zilele libere stând în casă, sau pe la rude. Ai vrea să vizitezi Parisul poate, sau Praga, sau Milano, sau poate Thailanda. Dacă începi să te gândeşti la un loc pe care nu l-ai văzut îţi vin în minte toate şi ai vrea un an sabatic în care să călătoreşti. Dar, din nou, de unde timp şi de unde bani pentru atâtea destinaţii? Și apoi, un concediu petrecut în scopuri turistice poate fi atât de obositor, încât atunci când trebuie să revii la serviciu o să îţi promiţi că anul viitor o să stai acasă.

 

8. Nu o să mai fiu aşa stresat

Ideea de a rezolva problema stresului este poate cea mai bună dintre toate. Stresul ne îmbolnăveşte pe noi şi relaţiile pe care le avem cu cei apropiaţi. Necazurile de la serviciu sau poate cele din familie sunt suficiente ca să te arunce într-o criză existenţială, sau să te împingă să faci o criză din orice. Efectele stresului asupra ta şi a familiei tale sunt atât de complexe, cu atât mai mult cu cât este posibil ca ele să te izoleze de cei dragi, fără ca tu să bagi de seamă. Mai puţin stres o să te facă mai fericit şi mai sănătos.

 

9. O să mă implic în lucrări voluntare

Poate că e un an nou, dar probleme din lume au rămas aceleaşi. Aşa că de ce să nu începi anul, dând o mână de ajutor cuiva. Poţi lucra voluntar la o casă de bătrâni, la un depozit de animale, poţi da meditaţii gratuite sau poţi ajuta la ridicarea unei case.

Trebuie doar să te uiţi în jurul tău şi o să vezi persoane care s-ar descurca mai bine dacă le-ai ajuta. Nu trebuie să mergi până în Africa (decât dacă chiar asta vrei). Promisiunea aceasta este despre generozitate, faţă de cei din jur, dar şi faţă de tine. Pericolul aici este că unoeri poţi să faci un gest și apoi să crezi că e destul. Apoi, chiar şi celor mai miloşi dintre noi ar putea să li se pară grea munca de voluntariat.

A găsi timp pentru a face muncă de voluntariat e mai greu decât a găsi bani, aşa că de multe ori această promisiune se restrânge la o mică donaţie. Nu e rău, dar anul viitor ai putea să reformulezi rezoluţia în „să ajut alte persoane."

 

10. O să beau mai puţin

Dacă petrecerile de sărbători s-au lăsat cu mahmureli teribile, este de înţeles să îţi promiţi că anul acesta nu o să mai faci la fel. Cei de la Time dau vina pe anticii care au proclamat „in vino veritas", adică în vin (bere, vodcă, gin, whiskey) este adevărul. De fapt, adevărul este că obiceiurile mor greu, sau nu mor deloc. Dar, ca şi în cazul fumatului, nimic nu este prea greu de făcut atunci când te gândeşti la efectele pe care obiceiurile tale negative le au asupra celor din jurul tău.

Dacă vei bea mai puţin vei observa rapid efectele benefice pentru sănătatea ta, pentru buzunarul tău şi, probabil, şi pentru reputaţia ta.