Top 5 regrete în faţa morţii

3049

Australianca Bronnie Ware a slujit toată viaţa ca asistentă medicală în preajma celor care mai aveau puţin timp de trăit. La sfârşitul carierei, după ani de îngrijire paliativă a muribunzilor, Ware a scris o carte, intitulată „Cele mai mari cinci regrete ale muribunzilor", în care dă câteva sfaturi în numele celor ale căror poveşti de viaţă le-a cunoscut.

Primul regret este: „Mi-aş fi dorit să trăiesc viaţa pe care mi-o doream, nu cea pe care şi-o doreau cei din jurul meu”. Din momentul în care ne naştem, privim la părinţii noştri, la semeni, la profesori, pentru a şti ceea ce trebuie să facem în viaţă. De multe ori, pierdem din vedere ceea ce ne dorim, încercând să împlinim aşteptările celor din jurul nostru.

Al doilea regret este: „Mi-aş fi dorit să nu fi muncit la fel de mult”. Există multe lucruri care ar trebui să facă parte din viaţa noastră, dar pe care le ignorăm sau sperăm să le putem substitui prin carieră. Deşi a munci şi a fi responsabil sunt calităţi de apreciat, uneori trebuie să ne relaxăm şi să facem şi lucruri care ne ajută mai mult să creştem.

Al treilea regret enunţat de Bronnie este: „Mi-aş fi dorit să am curajul să-mi exprim sentimentele”. Fie că nu ai exprimat sentimentele de iubire, de prietenie, fie că nu ai mărturisit criticile pe care le-ai avut, această atitudine nu produce decât suferinţă pe termen lung.

Al patrulea regret este: „Mi-aş fi dorit să păstrez legătura cu prietenii mei”. Acest regret are în centru lipsa motivaţiei de a face din relaţii prioritatea vieţii şi, în consecinţă, ignorarea tuturor mijloacelor de a păstra legătura cu cei dragi.

Cel din urmă regret este: „Mi-aş fi dorit să îmi îngădui să fiu fericit”. Bronnie Ware arată că cei mai mulţi oameni nu-şi dau seama decât la finalul vieţii că fericirea este o alegere. Alegând să fim fericiţi, putem decide să facem acele lucruri care ne hrănesc, care ne aduc satisfacţie, care ne împlinesc personal şi spiritual.