Cele trei scenarii posibile, dar riscante, pentru atacarea Siriei

21

În cursul zilei de ieri, tot mai multe televiziuni şi publicaţii occidentale au anunţat că SUA şi aliaţii vor interveni în Siria până la sfârşitul acestei săptămâni. În plus, oficiali de top au declarat pentru NBC că Departamentul Apărării pregăteşte trei zile de atacuri intense pentru a tempera atacurile chimice din Siria, dar încă nu se cunoaşte modul de intervenţie.

Analiştii militari au făcut însă trei scenarii posibile. Primul presupune închiderea spaţiului aerian, pentru a împiedica intervenţia avioanelor şi elicopterelor siriene în conflict. Însă măsura este una riscantă, din cauza Rusiei, care a promis regimului Sirian livrarea de sisteme moderne de apărare anti-aeriană.

Un al doilea scenariu include atacuri cu rachete care ar distruge baze aeriene siriene, slăbind astfel capacitatea aviaţiei de a replica. Deşi analiştii cred că acesta este modul cel mai sigur de intervenţie al americanilor, este puţin probabil că ONU îşi va da acordul.

Al treilea scenariu presupune livrarea de armament către rebeli, însă nici această strategie nu este lipsită de riscuri. O parte dintre opozanţii lui Bashar al Assad sunt islamişti radicali, a căror înarmare ar produce mai multe probleme decât soluţii.