Traficantul filantrop: povestea lui Pablo Escobar

73628

La 21 de ani de la moartea celui mai mare traficant de droguri din istorie, columbianul Pablo Escobar, întrebarea care persistă este: „Va putea cineva vreodată să uite toate crimele săvârşite de acest infractor?” Conştientă că faptele lui Escobar au lăsat răni profunde în inimile multor familii ai căror membri au fost uciși la comanda traficantului, sora lui încearcă să obţină iertare pentru acesta, lăsând mesaje emoţionante la mormintele victimelor lui.

„Vreau doar să le cer iertare”, sunt cuvintele pe care le tot repetă Luz María Escobar, sora celui mai mare traficant de droguri din istorie, după 21 de ani de la moartea acestuia. „Mă gândesc în fiecare zi la toate acele persoane care au suferit sau suferă din cauza fratelui meu”, spune ea cu ochii în lacrimi, pentru BBC.

Nimeni nu a uitat sutele de victime ale lui Pablo Escobar, rănile încă nu s-au cicatrizat, iar Luz María este conştientă de acest lucru. Nu se simte vinovată şi nici nu are ce regreta, dar este mişcată de durerea celor afectaţi, motiv pentru care, implorând iertare, lasă mesaje la mormintele victimelor fratelui său.

Considerat cel mai mare şi periculos traficant de droguri din istorie, Pablo Escobar, liderul Cartelului Medellín, şi-a clădit un imperiu în anii ´80 bazat pe traficul de cocaină la nivel global, controlând 80% din piaţa internaţională a cocainei. În anul 1989, revista Forbes îl plasa în lista celor mai bogaţi oameni din lume, ocupând locul 7, cu o avere estimată la aproximativ 25 de miliarde de dolari. Ducea o viaţă opulentă, în care casele şi automobilele high class erau elementele cel mai puţin impresionante. Escobar investise în „mici” excentricităţi, cum ar fi un teren de 5.500 de acri, cu pistă pentru avioane, o duzină de statui ale unor dinozauri şi o rezervaţie de animale exotice (peste 20 de specii).

Drogurile îi asigurau atât de multe câştiguri, încât nu avea timp nici să le cheltuie, aşa că la un moment dat a început să strângă banii în teancuri de 100 de dolari şi să-i depună într-un depozit. Potrivit fratelui şi contabilului său, Roberto Escobar, Pablo avea atât de mulţi încât cheltuia lunar 2.500 de dolari pentru elasticele cu care prindea teancurile de bancnote. Până şi rozătoarele s-au înfruptat din averea lui Escobar: şobolanii au mâncat, la propriu, 10% din averea traficantului.

Temut de unii, admirat de alţii

Alături de bani şi droguri, atentatele cu maşini-capcană, sechestrările, torturile, acţiunile teroriste şi crimele erau o sursă constantă de venituri și de stres în viaţa lui Pablo Escobar. Printre altele, a comandat asasinarea unor politicieni, judecători, poliţişti, a deturnat un avion de pasageri, a pus bombe în clădiri guvernamentale şi mii de oameni au murit din cauza lui, relatează ziare.com. Numai în anul 1991, din cauza lui în Medellín au murit 381 de persoane la fiecare 100.000, ceea ce înseamnă nu mai puţin de 7.500 de persoane. În mod fie direct, fie indirect, Escobar a contribuit la moartea a 10.000 de persoane.

Cu lacrimi pe obraji, Luz María îşi aminteşte şi binele făcut de fratele ei. În comunitatea sa, Pablo Escobar avea reputaţia unui Robin Hood, care îşi folosea banii pentru a construi şcoli, spitale, biserici şi terenuri de fotbal, potrivit infobae.com. Mii de oameni l-au plâns pe marele infractor când a murit, fapt care nu i-a surprins pe cei care îi cunoşteau latura sentimentală şi pe cei care ştiau că a făcut numeroase donaţii săracilor, a construit case pentru cei fără adăpost şi a dat de muncă multora. Ba mai mult, la un moment dat, hotărâse chiar să se predea autorităţilor şi să renunţe la afacerile sale în schimbul unei sentinţe scăzute şi tratament preferenţial. Pablo Escobar a murit într-un schimb de focuri la data de 2 decembrie 1993, la doar o zi după ce împlinise 44 de ani.

Luz María povesteşte cum au aflat cei din familie despre activitatea sa. Nu ştiau nimic până când, într-o zi, Pablo le-a spus că şi-a făcut testamentul. Şocată şi speriată, mama sa l-a întrebat motivul pentru care făcuse acest lucru, gândindu-se că ar putea fi vorba de vreo boală terminală. „Sunt implicat în mafie, iar cei care fac parte din mafie nu mor niciodată de cauze naturale sau boli. Mafioţii mor din cauza gloanţelor”, a fost răspunsul lui. Mama şi sora lui Pablo nici nu ştiau semnificaţia cuvântului „mafie”. De-abia când ministrul justiţiei, Rodrigo Lara Bonilla, a fost asasinat la comanda traficantului, în 1984, au înţeles în ce era implicat Pablo.

Au încercat în repetate rânduri să-l convingă să renunţe la acest stil de viaţă, dar nu au reuşit. „Nu am crezut că se va ajunge aşa departe, că va lăsa în lume o urmă atât de tristă şi dureroasă”, mai declară Luz María pentru BBC.

Iertare… şi da, şi nu

Şi acum, după 21 de ani, zeci de columbieni şi turişti vizitează în fiecare zi mormântul lui Pablo Escobar. Luz María a pus la dispoziţia acestora creioane şi foi de hârtie pentru ca oricine doreşte să lase un mesaj de iertare. Într-o ocazie, au venit la ea 7 sau 8 persoane ale căror familii fuseseră victimele agresiunilor lui Pablo. Acestea au îmbrăţişat-o şi au asigurat-o că nu au niciun simţământ de ură faţă de fratele ei, lucru care a bucurat-o. Pentru ea, mai presus de toate, Pablo Escobar i-a fost frate.

Aceeaşi dragoste de soră pe care Luz María o are pentru Pablo o are şi Felipe Mejía pentru fratele lui, Jaime Hernán Mejía García, asasinat în 1989. „Probabil este bine ceea ce face Luz María după toată durerea pe care a provocat-o fratele ei. Dar, dacă ar apărea la mormântul fratelui meu un mesaj ca acestea, l-aş arunca la gunoi, pentru că scuzele nu sunt suficiente”, spune Felipe. Pentru el, este o chestiune de dreptate, pentru că unii dintre cei care au participat la planificarea asasinatului lui Jaime încă trăiesc, au copii, nepoţi, iar „eu nu-l am nici măcar pe fratele meu”.

Luis Ospina, al cărui tată, Alfonso Ospina, a murit la ordinele lui Escobar, îl consideră pe Escobar un psihopat cu prea mulţi bani. Senatorul Ospina a fost sechestrat, asasinat, iar familia lui a trebuit să plătească o importantă sumă de bani pentru a-i recupera corpul neînsufleţit şi a-l înmormânta.

Prin ochii fiului său

Fiul lui Pablo Escobar, Juan Pablo, care, după moartea tatălui său, a fost nevoit să plece din Columbia şi să-şi schimbe numele în Sebastián Marroquín, vorbeşte despre cel care i-a dat viaţă în cartea Pablo Escobar: Tatăl meu, considerând că a venit momentul să fie cunoscut adevărul. „Mi-am petrecut copilăria lângă un tată drăgăstos, care mi-a fost prieten şi coleg de joacă. În casă, Pablo Escobar era cu totul altul decât cel de afară. A făcut mult rău ţării acesteia, dar a oferit multă dragoste alor săi. O contradicţie care se adaugă celorlalte pe care le-a avut în viaţă”, declară Juan Pablo pentru abc.es.

El povesteşte cum tatăl lui l-a îndemnat să nu-i calce pe urme şi să fie recunoscător pentru toate lucrurile pe care le avea şi care lui îi lipsiseră. L-a sfătuit să se ferească de droguri, pentru că cel mai curajos este acela care nu gustă din ele. Sebastián Marroquín simte nevoia să lupte împotriva traficului de droguri mai mult ca oricine altcineva, dar le atrage atenţia şi oamenilor politici şi autorităţilor în măsură să adopte legi eficiente pentru a combate această gravă problemă.

O poveste cu umbre şi lumini, cu lux şi mizerie, în care viaţa şi moartea s-au duelat în repetate rânduri şi care s-a sfârşit lăsând în urmă lacrimi, durere, dar și un exemplu de familie în care dragostea iartă totul. Chiar și crima.

Foto: captură YouTube