Trece timpul mai repede când eşti bătrân?

115

Înaintarea în vârstă modifică percepţia asupra timpului? Ar putea un astfel de mecanim să explice de ce vacanţele din studenţie păreau nesfârşite, dar aniversările se succed ultra-rapid după 4-5 modificări de prefix al vârstei? La această dilemă îşi propune să răspundă o analiză BBC Future, semnată de Claudia Hammond, profesor de psihologie în Marea Britanie.

Hammond susţine că oamenii au două măsuri după care evaluează timpul: estimând în avans cum va trece (prospectând viitorul) şi analizând retrospectiv cât a durat trecerea timpului. De obicei, spune Hammond, aceste două percepţii se suprapun, iar timpul pare să treacă lin. Alteori însă, cele două componente se desincronizează.

Psihologul explică alterarea noţiunii timpului odată cu înaintarea în vârstă corelând îmbătrânirea cu reducerea numărului de experienţe noi pe care le trăim şi creşterea evenimentelor de rutină. Hammond spune că timpul pare să fi zburat doar calendaristic atunci când privim în urmă, fiindcă nu trecem prin experienţe noi, pe care să le cumulăm în evaluarea noastră.

Remediul pentru a „încetini" timpul este, potrivit lui Hammond, implicarea în activităţi: „Dacă vrei ca weekend-ul să nu mai treacă aşa repede, nu-ţi petrece timpul odihnindu-te sau uitându-te la televizor. În schimb, umple timpul cu noi experienţe şi, până duminică, te vei uita înapoi şi weekend-ul ţi se va părea chiar de lung."