Wikipedia intră în grevă pentru a protesta împotriva cenzurii din Rusia

56

Enciclopedia virtuală wikipedia a închis platforma de limbă rusă pentru 24 de ore, în semn de protest faţă de un proiect de lege care ar anula dreptul la informare şi cunoaştere.

Proiectul de lege care este discutat astăzi de Duma de stat propune crearea unei liste negre digitale, ce ar conţine conţinut cenzurat de guvern. Ideea acestui proiect de lege a apărut anul trecut, când Liga pentru Securitatea Internetului a reuşit să prindă un grup de 130 de pedofili care acţionau pe internet.

Proiectul de lege, susţinut de toate cele patru camere ale parlamentului rus, a fost aspru critica de orgnizaţiile civile ce apără drepturile omului. Aceştia consideră că explicaţia pe care o dau legiuitorii este doar un pretext. În cazul în care proiectul de lege va fi votat, aceştia afirmă că aceasta ar da mână liberă guvernului să cenzureze internetul.

Un argument în plus pe care aceştia îl aduc proiectului de lege este că, în forma actuală, ea nu poate fi un instrument eficient împotriva pedofililor sau al altor infractori online, deoarece aceştia îşi pot schimba domeniile foarte uşor, la fel şi adresele IP.

Aceasta nu este prima dată când Wikipedia se închide în semn de protest. Pe 18 ianuarie a acestui an, Wikipedia în limba engleză a demonstrat împotriva legislaţiei anti-piraterie din Statele Unite, care puteau conduce, de asemenea, la cenzură. Protestul a avut success, Congresul Statelor Unite amânănd votul până ce legislaţia nu a căpătat o formă acceptată şi de utilizatori.