Adevărul incomod dintr-o postare virală despre oamenii fără adăpost

583

Un dezvoltator de software din San Francisco a scris pe blogul său o critică la adresa autorităţilor locale care, spune el, menţin un climat toxic în oraș, care va duce la o revoluţie. Comentariul lui a stârnit critici acide din partea altor membri ai comunităţii tech din San Francisco, însă a beneficiat și de aprecierile unora care consideră că postarea atinge un punct nevralgic.

„Știu că oamenii sunt frustraţi de îmbătrânirea orașului, însă realitatea este că trăim într-o societate de piaţă liberă”, scrie Justin Keller în postarea lui de blog. „Bogaţii care au un loc de muncă și-au câștigat dreptul de a trăi în oraș. Au mers, și-au făcut o educaţie, au muncit și au câștigat. N-ar trebui să le fie teamă că vor fi acostaţi”, nota bloggerul respectiv, comentând pe marginea unui incident în care el și prietena lui au fost deranjaţi de un bărbat fără adăpost, în timp ce erau în oraș, la un film. Keller povestește alte două incidente în care oameni ai străzii au fost violenţi în mod imprevizibil, fiind sub influenţa drogurilor sau pur și simplu tulburaţi psihic. „Nu ar trebui să fiu forţat să văd durerea, lupta și disperarea oamenilor străzii atunci când merg la lucru sau spre casă”, mai scria bloggerul.

„Vă spun, va fi o revoluţie. Oameni de ambele tabere sunt frustraţi, aproape că se simte furia din atmosferă”, mai scria Keller descriind un San Francisco asediat de oameni fără adăpost care trăiesc la limita subzistenţei, fără nicio lege. Bloggerul nu propune nicio soluţie, însă este convins că acestea există și că ele sunt la îndemâna autorităţilor cărora li se adresează. „Este o situaţie foarte dificilă și complexă, dar, cumva, în timpul campionatului SuperBowl, aproape toţi oamenii fără adăpost (…) dispar. Pun pariu că nu este doar o coincidenţă. Banii și presiunea politică pot produce o schimbare.”

Aici bloggerul are dreptate. Anul trecut, statul american Utah a ajuns să aibă o rată a persoanelor fără adăpost de zero funcţional, după ce, în urmă cu doar un deceniu, avea aproape 2.000 de cetăţeni evacuaţi „cronic”. Autorităţile din acest stat au aplicat o soluţie contraintuitivă, sau extrem de simplă: le-au dat oamenilor case. Asta, după ce un cercetător social, Samuel Tsemberis, a demonstrat, cu cifre, că investiţia pe care statul ar face-o în oferirea de case persoanelor fără adăpost ar fi mai mică decât ceea ce plătea la acel moment pentru serviciile sociale furnizate. Și a argumentat că rata de eșec a proiectului (eșecul de readaptare la locuirea în casă a persoanelor fără adăpost) va fi minimă.

După prima etapă de implementare, niciunul dintre oamenii care primiseră o casă nu s-a reîntors pe străzi. În 2005, Utah înregistra 1.932 de oameni fără adăpost încadraţi la „cronic”. În 2014, numărul scăzuse deja cu 72 de procente, ajungând la 539. Astăzi, directorul Departamentului de Stat pentru Dezvoltare Locativă și Comunitară, Gordon Walker, spune că statul „se apropie de o statistică de zero funcţional”.

Cititorii i-au reproșat însă lui Keller că este, el însuși, parte din problema pe care o deplânge. „Din partea unui nativ din San Francisco, te rog să iei în considerare… că tu și «prietenii» din industria IT ne-aţi stricat orașul dincolo de orice posibilitate de reparare”, a comentat pe Twitter un cititor. În spatele acestor cuvinte stă faptul că, spun unii observatori, din cauza exploziei industriei IT în Silicon Valley și a instalării tot mai multor IT-iști în San Francisco, preţurile pentru chirii au crescut, împiedicându-i pe mulţi dintre locuitorii mai săraci să își mai poată plăti chiriile.