Antrenat să salveze vieţi, are AZI nevoie de salvare | s-au strâns 100.000 euro

329

Cătălin Sandu a aflat imediat după ce şi-a dat licenţa în Medicină, că viaţa lui atârnă de nişte bucăţi de hârtie. Mai exact de cei 200.000 de euro, pe care o clinică specializată din Germania i-a solicitat pentru a-l trata de o boală cruntă: cancer.

Nu le-a spus colegilor diagnosticul decât marţea trecută: tumoră desmoplazică cu celule mici rotunde (DSRCT). Este o formă extrem de rară de sarcom, descrisă prima oară în 1989. Până în prezent au fost diagnosticate doar 200 de cazuri, iar în România este probabil primul caz. Doar 5 centre din lume au experienţă în tratarea acestei forme extrem de agresive de cancer, a cărei rată de supravieţuire la 5 ani este 15%.

Marţi noapte, Cătălin a plecat la Freiburg, la una dintre clinicile cu experienţă în acest tip de tumoră, pentru investigaţii suplimentare și pentru alegerea unui tratament personalizat.

Fiindcă nu există încă un protocol de tratament pentru boala lui rară, Cătălin îşi pune toate speranţele în strângerea celor 200.000 de euro pe care clinica a cerut să îi aibă în cont până marţi, 25 octombrie, pentru a putea începe de urgenţă tratamentul.

Vestea bolii lui Cătălin s-a răspândit fulgerător printre colegii lui de facultate, care s-au mobilizat exemplar pentru a-i salva viaţa.

Campania online

Marţi seara colegii lui Cătăliin au început să publice pe listele de mailing ale seriilor detalii despre caz şi apelul la donaţii. Un anunţ a apărut la scurt timp şi pe grupul de Facebook al promoţiei 2011 a facultăţii de Medicină, apoi un grup separat a fost creat special pentru veştile legate de Cătălin. Acum în grupul Ajutor pentru Cătă sunt circa 700 membri – colegi de facultate, colegi de liceu și foști profesori sau prieteni. 544 oameni urmăresc pagina Cătălin Sandu, pe care o administrează 3 dintre colegii lui.

Cei din Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti menţin comunicarea între utilizatorii activi pe grupul Facebook şi conducerea facultăţii. Unii dintre membrii societăţii s-au oferit ca voluntari pentru un stand de donaţii în incinta facultăţii.

La blogul care prezintă în amănunt povestea lui Cătălin au lucrat tot studenţi la medicină. Neavând experienţă cu blogurile umanitare, studenţii nu au reuşit, în primă fază, să creeze un site atractiv. Însă au primit o mână de ajutor de la Cabral, una dintre persoanele contactate pentru sprijin, care a scris un articol despre cum se face un site în scop umanitar şi i-a ajutat pe cei cinci tineri care se ocupă de site, bannere şi donaţii online să îi înfrumuseţeze designul.

Cum se strâng banii?

Tatăl lui Cătălin a creat 2 conturi în bancă, unul în euro și unul în lei. Până miercuri însă existau deja foarte multe cereri de cont în dolari așa că rudele lui au mai creat unul și în dolari. Mai mulţi prieteni și colegi din străinătate au anunţat apoi că pentru transferul internaţional comisioanele bancare sunt foarte mari, așa că joi niște colegi au creat și conturi de MobilPay și PayPal. Tot pentru diaspora și prietenii lor, colegii au tradus blogul, fiecare în ce limbi a știut, astfel că miercuri exista o variantă în engleză și germană, iar de joi în franceză, italiană și spaniolă.

Între timp, o altă colegă de-a lui Cătălin a ajuns la asociaţia PAVEL, care are numere Teledon pe care le alocă pentru cazuri umanitare și a obţinut un număr Teledon și pentru Cătă, cu posibilitatea de a dona 10 euro / apel. Studenţii nu au reușit încă să obţină numere de sms, deși au făcut câteva cereri prin contacte diferite către Orange și Vodafone.

„Un moment frumos”, povesteşte Clarisa Gîdea, colegă cu Cătălin, „a fost când colegii mei care au prezentat cazul la raportul de gardă au reuşit să strângă 1000 euro și 1400 lei.”

Alţi aproximativ 20 de studenţi au mers în diverse spitale să prezinte cazul lui Cătălin la raportul de gardă. Şefii de serie din facultate au fost anunţaţi şi au organizat chete printre studenţi pentru fiecare serie.

Bătând la uşa mass-media

Alţi colegi au scris un comunicat de presă şi e-mail-uri către persoanele publice la care au avut acces. Altcineva a editat contractul de sponsorizare care poate fi folosit pentru firmele care vor să doneze.

Pe blogul lui Cătălin s-a strâns o listă impresionantă de menţionări în articole. Realitatea.net a făcut public cazul, iar Clarisa Gîdea spune că „avem niște promisiuni de la Antena 3, Acasă TV și Speranţa TV, dar ne-au cerut câteva materiale care sunt încă în pregătiri.”

Până la momentul redactării acestui material, rudele, prietenii şi colegii lui Cătălin au reuşit să strângă puţin peste 100.000 de euro. Mult, însă nu suficient cât să răsufle uşuraţi. Ultimii bani se strâng cel mai greu.

DONEAZĂ pentru CĂTĂLIN la BCR Sucursala Titan:

RO03RNCB0079124149020002 (euro)

RO30RNCB0079124149020001 (lei)

RO46RNCB0079124149020004 (usd)

Titularul contului este Unga Răducu (CNP 1670712434521), codul SWIFT (universal) este RNCBROBU, iar adresa sucursalei este B-dul Basarabia, Nr. 156, Sector 3, Bucuresti.

Pentru mai multe informaţii puteţi urmări pagina de Facebook dedicată lui Cătălin.