Un documentar arată amploarea sclaviei moderne

248

Documentarul „Not My Life" a readus în centrul atenţiei problema sclaviei moderne la nivel global. Realizat pe durata a 4 ani şi filmat pe 5 continente, documentarul descrie practicile traficului de fiinţe umane şi oferă şi exemple din România.

Regizorul Robert Billheimer descrie traficul, exploatarea şi sclavia din multe zone ale lumii, inclusiv munca forţată din Africa, cerşetoria şi sortarea deşeurilor de către copii din India, traficul de persoane din Statele Unite şi Asia de Sud-Est, precum şi forme variate de sclavie şi abuz al copiilor din America de Nord şi de Sud.

„Traficanţii de persoane se numesc, în limbaj modern, negustori de sclavie. Ei comit acte de nedescris şi rareori sunt pedepsiţi pentru crimele lor. Ei sunt ciuma secolului al XXI-lea", a declarat regizorul într-un interviu acordat postului CNN.

Documentarul prezintă mărturiile a doi traficanţi de persoane aflaţi într-o închisoare din Bucureşti, Traian şi Ovidiu, care le-au povestit realizatorilor despre infracţiunile înfăptuite.

Pedeapsa primită de aceştia nu este pe măsura infracţiunilor comise. Traficanţii de persoane primesc de obicei între 4 şi 7 ani de închisoare, dar după 4 ani pot fi eliberaţi pentru bună purtare, explică Iana Matei, care conduce o organizaţie neguvernamentală specializată pe recuperarea şi reabilitarea victimelor traficanţilor de persoane, conform Mediafax.

Multe victime provin din rândul romilor care, din cauza sărăciei, aleg să îşi vândă băieţii pentru cerşit şi fetele pentru prostituţie, se arată în documentar.

„Profiturile imense pe care le aduce crima organizată se bazează, ca orice afacere de succes, pe principiul cererii şi ofertei. Dacă milioane de oameni din întreaga lume nu ar mai fi dispuşi să plătească bani grei ca să facă sex cu copii, nu am avea această problemă acum. Cererea este continuă", a afirmat Billheimer.