Un documentar ridică întrebarea: Este masculinitatea toxică pentru băieţi?

183

„Fii bărbat!" „Nu mai plânge!" „Numai fetele îşi arată emoţiile." Acestea sunt numai câteva dintre lucrurile pe care le aud băieţii încă din copilărie. Dincolo de stereotipurile pe care le cultivă, asemenea reacţii îi fac pe băieţi să poarte o mască, subiect ce reprezintă tocmai tema unui documentar controversat care va apărea anul acesta.

„The mask you live in” (care seamănă fonetic cu cuvântul „masculin”) îşi propune să afle răspunsul la întrebarea: „Este masculinitatea toxică pentru băieţi?”, informează Christian Post

 „În Statele Unite, am creat o idee a masculinităţii care nu le permite băieţilor să se simtă siguri pe masculinitatea lor. De aceea, băieţii sunt obligaţi să demonstreze permanent că sunt bărbaţi”, a declarat dr. Michael Kimmel, sociolog şi educator, care a participat la realizarea documentarului.

Documentarul a fost realizat de Jennifer Siebel Newsom, căreia i-a venit ideea în timp ce filma un documentar despre diferitele moduri în care femeile sunt reprezentate greşit în media. Newsom, care era însărcinată pe atunci cu fiul său, Hunter, s-a gândit la câteva dintre extremele în care este înfăţişată masculinitatea în societatea de astăzi şi care îi vor fi impuse fiului său.

Prin urmare, a ales să realizeze documentarul „Masca pe care o porţi”, pentru a prezenta consecinţele discursului public despre masculinitate. Ceea ce lipseşte însă este şi un set de soluţii la problema actuală, a declarat Christina Hoff Sommers, autoarea cărţii Războiul împotriva băieţilor (2001).

„O admir pe Newsom pentru că pledează pentru băieţi, dar ea ar trebui să facă distincţia foarte clară între masculinitatea sănătoasă şi cea toxică. Ceea ce ar trebui să ne intereseze este binele băieţilor pe termen lung”, explică Sommers.

Problema de fond este că unii băieţi sunt hipermasculini sau patologic de masculini, ceea ce îi face să îi terorizeze pe cei slabi şi vulnerabili. În mod normal, băieţii ar trebui să construiască, nu să distrugă. Instinctul lor trebuie să fie acela de a-i proteja şi apăra pe cei slabi, nu de a-i exploata şi răni, explică Sommers consecinţele unei mentalităţi greşite despre masculinitate.