Un indian va dona 2 miliarde de dolari pentru educaţie

66

Un miliardar indian a promis că va dona aproape 2 miliarde de dolari pentru finanţarea unor programe de educaţie pentru săracii din India.

Azim Premji este directorul Wipro Ltd., al treilea exportator de servicii de software. El a afirmat miercuri că va transfera 213 milioane de acţiuni, în valoare de 1.95 miliarde de dolari Fundaţiei Azim Premji până pe data de 7 decembrie. Forbes l-a listat pe Premji ca al treilea bogătaș al Indiei, și al 28-lea în lume, cu o avere de peste 17 miliarde de dolari. Donaţia sa este pentru India cea mai mare din timpurile moderne. Fondurile vor fi folosite în programe universitare specializate în instruirea educatorilor și dezvoltarea ambiţioasă a programelor școlare din zonele rurale.

„Acesta este un eveniment contagios, un mare semnal pentru India ca întreg, care confirmă că sunt lucruri pe care le poţi face cu averea ta, altele decât a o da moștenitorilor", spune Arpan Sheth, din partea Bain & Company, instituţie specializată în studiul actelor umanitare din India. Anurag Behar, director executiv în fundaţia lui Premji speră ca și alţii să urmeze gestul patronului său. „Sunt uimitor de mulţi oameni bogaţi în ţară. Nu au nevoie de atât de mulţi bani." El a dezvăluit și faptul că decizia șefului a venit ca răspuns la o întrebare simplă: „Am făcut atât de mulţi bani, ce-o să fac cu ei?"

India, care are acum 69 de miliardari, conform topului Forbes, a fost mult timp criticată pentru lipsa dispoziţiei și a responsabilităţii bogătașilor ei de a-i ajuta pe săracii ţării. Datele arată că doar 10% dintre donaţiile din India vin din partea persoanelor fizice sau a companiilor, restul fiind de la diverse ong-uri sau stat. În 2009 statisticile au indicat donaţii de 7.5 milioane de dolari, adică 0.6 din PIB.

Donaţia lui Premji este un exemplu de excepţie, susţin analiștii, și vine în contextul altor două donaţii controversate. Directorul firmei auto Mahindra & Mahindra a donat 10 milioane de dolari către Harvard University iar directorul companiei auto Tata a donat 50 de milioane de dolari către Harvard Business School. Donaţiile lor au fost criticate ca investiţii ce nu ţin cont de nevoile din ţară. Totuși ambele companii au programe umanitare bine structurate în interiorul graniţelor ţării. Cel mai bogat om al Indiei, cunoscut pentru blocul personal cu 27 de etaje în care stă, a înfiinţat o fundaţie umanitară anul trecut. Mukesh Ambani a anunţat că va dubla capitalul fundaţiei de 110.4 milioane de dolari.

Deval Sanghavi, care a părăsit o carieră de investitor bancar pentru a înfiinţa o fundaţie umanitară susţine că avem de-a face cu o schimbare de mentalitate între bogaţi. „În India se credea că trebuie să îţi ajuţi mai întâi comunitatea", afirmă Sanghavi. „Această nouă generaţie a realizat că termenul de comunitate nu înseamnă doar satul sau casta din care vin, ci India ca întreg. Ei au realizat și că India nu va ajunge o ţară dezvoltată și superputere fără investiţii în educaţie și sănătate.”

Niciun articol afișat