Supraponderalii au risc mărit de deces prematur

54

Câteva kilograme în plus în organismul nostru pot influenţa semnificativ durata de viaţă. Cel mai amplu studiu de până acum arată că supraponderalii au un risc cu 13% mai mare de deces prematur, iar obezii de 44-88%.

Câteva kilograme în plus în organismul nostru pot influenţa semnificativ durata de viaţă. Aceasta este concluzia unuia dintre cele mai cuprinzătoare studii cu privire la relaţia dintre greutatea corporală și sănătate.

Se știe că obezitatea crește riscul de moarte prin boli cardiovasculare, atacuri cerebrale sau cancere. Dar riscul în dreptul persoanelor supraponderale a fost un subiect controversat și relativ nesigur. Unele studii arătau chiar că a fi un pic mai gras are efecte negative minime, ba chiar pozitive.

Concluziile celei mai recente cercetări au arătat cu totul altceva, iar datele au fost publicate în Journal of Medicine din New England. Studiul a confirmat faptul că adulţii albi și sănătoși, supraponderali aveau un risc de deces cu 13% mai mare decât cei care aveau greutatea între limitele normale. „A avea un pic de extra carne pe oase – dacă acea carne se întâmplă să fie grăsime – este dăunătoare, nu benefică", susţine Dr. Michael Thun de la American Cancer Society, conducătorul studiului.

Studiul a evaluat cercetările unui număr de 19 cercetări pe termen lung, acoperind aproximativ 1.5 milioane de persoane. În dreptul fiecărei persoane de rasă albă, adultă, a fost verificat indicele de masă corporală și s-a urmărit numărul deceselor în perioadele următoare, care a variat de la 5 la 28 de ani. Au fost excluși din studiu fumătorii și bolnavii de inimă, cancer. Practic au fost selectaţi numai oameni sănătoși, pentru a se vedea strict impactul greutăţii asupra longevităţii.

Cel mai mic risc de deces a fost înregistrat la femeile sănătoase care aveau un IMC aproape de ideal (indice de masă corporală, BMI), cuprins între 22.5 și 24.9. Prin comparaţie, femeile sănătoase supraponderale au avut un risc de deces cu 13% mai mare. Iar în dreptul femeilor obeze riscul a crescut cu valori între 44 și 88%. În cazul bărbaţilor statisticile au fost similare.

Concluziile studiului, sunt similare cu alte trei studii de anvergură, spune Amy Berrington de la National Cancer Institute. „Ceea ce avem acum este un număr foarte mare de dovezi care susţin faptul că a fi supraponderal este asociat cu un risc ușor crescut de deces." În ceea ce privește părerea populară că „mici rezerve" de grăsime te vor feri de boală, Dr. Thun crede că este o reminiscenţă a zilelor când hrana era insuficientă oamenilor. Prin mărimea și diversitatea studiilor incluse în cercetare, noul studiu „oferă puternice dovezi împotriva ideii că e bine pentru sănătate să fii puţin supraponderal", a concluzionat Thun.

Acest ultim studiu a fost lansat după anul 2005, când un controversat studiu demarat de Centers for Disease Control and Prevention a concluzionat că a fi supraponderal nu crește riscul de deces. Acel studiu includea chiar fumătorii și pe cei deja suferinzi de diferite boli.

În America două treimi dintre adulţi sunt supraponderali sau obezi. În România sunt 4 milioane de obezi, și ocupăm locul trei în Europa în ceea ce privește numărul persoanelor supraponderale. Jumătate din populaţia ţării este supraponderală, 30% dintre femei și 20% dintre bărbaţi având kg în plus.

Indicele de masă corporală se calculează după următoarea formulă:

BMI = Greutate (în kg) / Înălţime (în m) la puterea a doua

Ex. Pentru o persoană de 72kg și înălţime de 1.75m

IMC va fi de 72/1.75×1.75, adică 23.5

Niciun articol afișat