Copilul pentru care timpul s-a oprit în loc

390

Brooke Greenberg arăta întocmai ca un copilaș de 5 ani însă, în realitate, ea atinsese vârsta unei domnișoare în toată regula, de 20 de ani. Din nefericire, ea s-a stins din viaţă, dar moartea sa i-ar putea aduce pe cercetători mai aproape de descoperirea fântânii tinereţii, notează Time.

Brooke suferea de o afecţiune extrem de rară, denumită Sindromul X, care a împiedicat-o să se dezvolte atât fizic, cât și psihic. Aspectul ei fizic nu a mai suferit nicio modificare de la vârsta de cinci ani, iar greutatea maximă pe care a atins-o nu a depășit opt kilograme.

Cazul i-a uluit și pe cei mai reputaţi cercetători. „Chiar și specialiștii în genetică au rămas nedumeriţi”, a declarat medicul pediatru care se ocupa de Brooke, dr. Lawrence Pakula, pentru NBC News. Nici specialiștii, dar nici literatura de specialitate nu au putut oferi un răspuns cu privire la boala misterioasă de care suferea fata care a devenit cunoscută drept „copilul pentru care timpul s-a oprit în loc” (child frozen in time).

Mai mult, atunci când echipa de cercetare a lui Eric Schadt, directorul Institutului de Genetică și Biologie Multiscalară Icahn, de la Centrul Medical Mount Sinai, a analizat prima oară genomul lui Brooke, nu a descoperit anomalii cromozomiale și nici la nivelul sistemului endocrin, punctează Time. La o privire mai atentă, experţii au observat trei mutaţii genetice, dintre care două erau legate de procesul de îmbătrânire.

Pentru a descoperi ce rol joacă aceste mutaţii, cercetătorii au recoltat celule stem din celulele lui Brooke, pe care să le vor expune mai multor condiţii, pentru a observa modul lor de interacţiune. Schad a declarat că „dacă vreuna dintre aceste gene este un candidat adevărat, va fi făcută lumină în ceea ce privește studiul îmbătrânirii și dezvoltării, lucru care înseamnă o contribuţie majoră pentru comunitatea știinţifică”. Mai mult, el subliniază că în prezent se cunosc foarte puţine detalii care să contribuie la înţelegerea procesului de îmbătrânire. „Contribuţia unei persoane ca Brooke ar putea ajuta enorm. Pentru că un caz ca al ei este unic, avansul pe care l-ar putea produce ar putea fi fantastic și merită efortul de a fi explorat”, adaugă expertul. Pentru a putea observa modul în care influenţează dezvoltarea organismului, Schad și echipa sa au folosit musculiţe de oţet cărora le-au inserat genele fetei, notează Huffington Post.

Richard F. Walker, de la Spitalul All Children din St. Petersburg, este un alt cercetător care studiază problema longevităţii, cu ajutorul lui Brooke, subliniază Time. El caută să găsească acea genă care poate opri procesul de îmbătrânire. În cercetarea sa, Walker a inclus și genomurile altor trei fete care prezentau fenotipuri asemănătoare cu cele ale lui Brooke.