Pași spre propria iertare

1253

Greșelile din trecut, pe care astăzi le regreţi, continuă să se deruleze ca un film în mintea ta, alimentându-ţi sentimentul de vinovăţie și furia faţă de propria persoană. În aceste condiţii devine dificil, dacă nu chiar imposibil, să te ierţi pentru faptele comise anterior și astfel să îţi regăsești libertatea și liniștea interioară.

Când nu reușim să ne iertăm pe noi înșine, nutrim de fapt o ură și o mânie faţă de propria persoană, sugerează R. T. Kendall, autorul cărţii Iertarea Totală (Total Forgiveness) într-un articol pentru Charisma Magazine. Mândria ne îngreunează, de asemenea, calea spre propria iertare și ne determină ca „în aroganţa noastră, să nu putem suporta gândul că Domnul face, cu atâta har, totul pentru noi, așa că trebuie să Îl ajutăm puţin”, scrie Kendall. La acestea se adaugă și îndreptăţirea propriei persoane, autocompătimirea, frica și falsa vinovăţie (care apare ca un sentiment de vinovăţie extrem de real, chiar și atunci când nu există motive în acest sens). Însă, așa cum punctează Kendal, „Dumnezeu poate începe astăzi să transforme lucrurile petrecute astfel încât să se potrivească unui model spre bine”.

Tensiunea interioară pe care o acumulezi când te învinovăţești pentru greșelile din trecut, pe care le consideri de neiertat, conduce la tulburări grave de ordin psihologic, de la probleme de alimentaţie și consum de alcool, până la sinucidere, avertizează Juliana Breines, doctorand la Universitatea din California, Berkley, într-un articol pentru Greater Good. Mai mult, starea de stres care se naște din cauza vinovăţiei poate altera și sănătatea fizică, crescând riscul dezvoltării cancerului, a bolilor cardiovasculare și a unei suite de afecţiuni autoimune, atrage atenţia Sharon A. Hartman, consilier clinic la Fundaţia Caron, centru care oferă tratament persoanelor dependente de droguri și alcool, notează Web MD.

Învaţă să fii iertător cu tine însuţi

Pentru a reuși să te eliberezi de forţele distructive ale autoînvinovăţirii, trebuie să îţi dai seama care sunt lucrurile de care te consideri vinovat. Pentru acest lucru, poţi începe o listă în care să îţi notezi toate acele fapte și vorbe pe care le regreţi și din cauza cărora te simţi atât de vinovat, recomandă autorii Great Bible Study.

Apoi trebuie să identifici ceea ce simţi nevoia să faci, pentru a scăpa de povara vinei, subliniază Prevention. Unele persoane își doresc să scape de rușine, altele să se reîmpace cu cei cărora le-au făcut rău. Oricare ar fi obiectivul, odată atins, el ar trebui să îţi redea starea de liniște interioară.

Este foarte important să pui capăt acelor imagini mintale care evocă evenimentul pentru care te autoînvinuiești. Atunci când te trezești că urmărești firul acelor momente, rupe-l reorientându-ţi concentrarea către lucruri pozitive.

Nu subestima puterea unui „îmi pare rău”. S-ar putea ca motivul pentru care te simţi vinovat de o grămadă de vreme să fi fost dat uitării de mult de cel faţă de care ai greșit. Ori s-ar putea ca oferirea unor scuze sincere să fie exact acea acţiune care te va elibera de vină. Recunoașterea și mărturisirea greșelilor este un pas important pentru iertare și autoiertare. Totodată, poţi face gesturi care să le transmită celor în faţa cărora ai greșit, că regreţi faptele comise. Așa cum sublinia și dr. Fred Luskin, directorul Proiectului pentru Iertare derulat de Universitatea Stanford, „fă un bine, în loc să te simţi rău”, citează Prevention.

Raportarea la modelul creștin al iertării oferite de Christos le oferă multora o vindecare spirituală reală. Conștientizarea și acceptarea iertării din partea lui Dumnezeu sunt două elemente esenţiale în creștinism, pe care Biblia le prezintă cu elocvenţă. Mesajul Scripturii este acela că Christos a plătit cu viaţa Sa pentru păcatele noastre. De aceea, notează Great Bible Study, atunci când refuzăm să ne iertăm pe noi înșine, de fapt refuzăm darul pe care Christos vrea să ni-l ofere.

Este vital să acceptăm că nu putem ocoli greșelile și inevitabil vom acţiona în moduri pe care mai târziu le vom regreta. Încă nu avem puterea de a da timpul înapoi pentru a îndrepta răul făcut, dar avem o putere mult mai mare, aceea de a ierta și de a ne ierta.