Viaţa după mastectomie şi exemplul de curaj oferit de Angelina Jolie

848

Angelina Jolie a povestit, într-un editorial foarte personal şi emoţionant apărut în New York Times, experienţa dublei mastectomii pe care a suferit-o recent, în scopul de a minimiza riscul apariţiei cancerului la sân. Confesiunile actriţei hollywoodiene transmit un mesaj extrem de puternic şi încurajator pentru toate femeile din lume: cancerul la sân poate fi învins!

Decizia Angelinei Jolie de a apela la operaţia de mastectomie la ambii sâni vine în urma experienţei trăite de mama ei, care s-a luptat aproape zece ani cu o tumoră care i-a fost fatală, la vârsta de numai 56 de ani, a povestit actriţa de la Hollywood, în confesiunea sa publicată în NY Times. După ce a aflat că este, de asemenea, expusă unui risc de 87% de dezvoltare a cancerului mamar, iar riscul de a suferi de cancer ovarian se ridică la 50%, la începutul lunii februarie, Angelina a decis să înceapă procedura de mastectomie care s-a terminat abia trei luni mai târziu. Astăzi, şansele de a dezvolta cancer mamar au scăzut la 5%. Angelina îşi poate linişti acum copiii, care au întrebat-o dacă şi ea ar putea suferi de boala care a răpus-o pe „mama mămicii", spunându-le ca tumorile la sân nu o vor răpi dintre ei.

Ea a ales să se confeseze în faţa lumii tocmai pentru a-şi face cunoscută povestea şi pentru a încuraja toate femeile în acest sens, în special pe cele cu un grad crescut de risc de dezvoltare a cancerului ovarian sau de sân. Jolie speră să le stimuleze astfel pe acestea să se informeze în permanenţă despre starea lor de sănătate şi să apeleze la metodele moderne de descoperire a riscului la care sunt expuse, precum cea la care a apelat chiar ea, o operaţiune de testare a genelor. Astfel, vor putea face alegerile potrivite care le pot salva viaţa.

Nu în ultimul rând, Angelina Jolie mărturiseşte că operaţia nu a afectat-o şi că „nu se simte mai puţin femeie", ci că această decizie radicală nu a făcut altceva decât să îi dea mai multă putere.

Europa: La fiecare 2,5 minute, o persoană este diagnosticată cu cancer la sân

O femeie din 20 moare din cauza cancerului de sân arată statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, informează ziarul Gândul. Mai mult, la fiecare 2,5 minute, în Europa, o persoană este diagnosticată cu această maladie.

Datele statistice au arătat că, în România, numărul de femei care au primit acest diagnostic se ridică la 6.000, adică în jur de 5% din populaţia de sex feminin. Din păcate, majoritatea cazurilor, în jur de 90%, sunt depistate abia după ce ajung într-un stadiu avansat. Acest lucru contribuie la scăderea dramatică a şanselor de supravieţuire a pacientelor, a declarat pentru Gândul dr. Dana Stănculescu, medic oncolog la Institutul Clinic Fundeni.

Cancerul la sân poate fi însă depistat la timp, iar cel mai întâlnit simptom care poate fi observat în stadiul incipient al bolii este apariţia unor noduli la nivelul sânilor şi axilei. Nodulii pot fi descoperiţi prin palpare sau cu ajutorul mamografiilor.

Aproximativ 99% dintre persoanele diagnosticate cu cancer la sân sunt femei, iar dintre acestea, cele trecute de vârsta de 50 de ani însumează cele mai multe cazuri. Rareori boala este declanşată înainte de vârsta de 35 de ani, dar riscul creşte odată cu trecerea peste 40 de ani.

Pacientele care au în istoricul familiei cazuri de persoane care au suferit de cancer mamar sau ovarian sunt sfătuite să îşi facă anual un control medical, notează Ştirile Pro TV.

Există viaţă după mastectomie

Operaţia suferită de Angelina Jolie, denumită mastectomie, este o intervenţie chirurgicală de extirpare totală sau parţială a unuia sau a ambilor sâni, notează Medline Plus, proiect dezvoltat de Biblioteca Naţională de Medicină din Statele Unite şi Institutul Naţional american de Sănătate (NIH).  Mastectomia este o procedură la care apelează persoanele care prezintă un risc crescut de dezvoltarea a cancerului mamar. În urma unei astfel de operaţii, multe femei trec și printr-o intervenţie de reconstrucţie a sânilor.

Mastectomia este însă o soluţie prin care se poate micşora riscul apariţiei de tumori la sân aproape în totalitate. La această procedură au apelat multe femei din Statele Unite, arată Ştirile Pro TV. În România, numărul celor care trec printr-o astfel de operaţie se ridică la câteva zeci de cazuri anual, iar numărul intervenţiilor creşte de la an la an.

Psihologul şi psihoterapeutul Cristina Fulop explică faptul că această operaţie poate avea un efect puternic şi devastator asupra psihicului femeii care tocmai a suferit intervenţia chirurgicală, cu cât creşte diferenţa dintre modul în care era perceput corpul înainte de procedură şi starea actuală , citează aceeaşi sursă. Ea subliniază că această parte a corpului este un „semn al feminităţii".

Confesiunea Angelinei şi mesajul ei care le îndeamnă pe femei să lupte împotriva cancerului sunt o dovadă a faptului că viaţa este mult mai importantă decât aspectul fizic. Cu atât mai mult cu cât întreaga carieră a Angelinei Jolie este dependentă de modul cum arată, subliniază CNN. Lecţia ei de curaj, care s-a răspândit în toată lumea cu o viteză uimitoare, încurajează femeile de pretutindeni să îşi preţuiască sănătatea, viaţa şi timpul alături de cei dragi. În același timp, transmite încurajarea că boala poate fi învinsă.

Exemplul Angelinei este întărit de confesiunile altor femei care au trecut printr-o operaţiune de extirpare a ambilor sâni şi care servesc drept un model de curaj.

În urmă cu doi ani, Alexandra a făcut şi ea un test genetic şi rezultatul i-a arătat faptul că are şanse de 60-80% să dezvolte cancer mamar şi ovarian, a mărturisit aceasta pentru Ştirile Pro TV. Şi mama, bunica, dar şi o mătuşă de-ale ei au fost diagnosticate cu cancer, iar Alexandra a asistat la suferinţele lor. Pentru că nu a vrut să treacă prin aceleaşi experienţe dureroase, ea a fost supusă unei operaţii de mastectomie la ambii sâni, după care unei proceduri de reconstrucţie artificială.

Kelly Davidson a supravieţuit de trei ori în faţa cancerului, a suferit o procedură de dublă mastectomie, în urma căreia a hotărât să îşi tatueze pieptul, rămas plat, notează CBC. Tatuajul înfăţişează o zână pe care Kelly o asociază cu imaginea ei de dinainte, iar fluturii pe care îi eliberează reprezintă tumorile de care a scăpat, explică ea. Astăzi, logodnicul ei îi spune că operaţia îi permite acum să o simtă mai aproape atunci când o îmbrăţişează, mărturiseşte Kelly.

Și atleta Jodi Jaecks a suferit o dublă mastectomie care a lăsat-o cu două cicatrici diagonale pe pieptul plat. Ea a câştigat dreptul de a înota topless, în piscinele publice din Seattle şi a continuat să lupte pentru dreptul tuturor oamenilor de a putea face acelaşi lucru, notează aceeaşi sursă. Dorinţa ei s-a născut în urma faptului că nu şi-a putut găsi un costum de baie potrivit pentru aspectul său fizic rezultat în urma operaţiei, dar şi ca rezultat al faptului că nu mai are ce acoperi la acel nivel.

Decizia de a apela la operaţia de extirpare a sânilor în scopul de a preveni apariţia cancerului mamar este una extrem de dificilă şi dureroasă, care implică o bătălie cruntă între curajul de a lupta cu boala şi frica de această afecţiune şi de urmările şi efectele la nivel psihic pe care le aduce intervenţia. Dar tehnologia medicală a evoluat enorm, iar metodele de depistare a tumorilor şi de tratare a acestora, mai ales în stadiul incipient, îţi pot salva viaţa, dăruindu-ţi timp alături de cei dragi.