Apogeu crud în lupta cu armata siriană

92

Multe imagini şocante de pe frontul sirian au ajuns în media occidentală, însă niciuna la fel de cutremurătoare precum cea a unui comandant al rebelilor, care a fost filmat în timp ce muşca din inima unui soldat loial preşedintelui Bashar al Assad.

Filmarea îl arată pe comandantul rebel Abu Sakkar, în timp ce taie cadavrul unui soldat sirian şi îi mănâncă inima. După aceea, Sakkar „jură pe numele lui Dumnezeu că va mânca inima şi ficatul câinilor care luptă ca să-l apere pe Bashar".

Deşi imaginile au fost considerate o glumă, comandantul a recunoscut autenticitatea filmării şi a actului său, dar a adăugat că nu regretă nimic din ce a făcut. „M-am răzbunat", a declarat el pentru revista Time. „În telefonul soldatului am găsit fotografii cu o femeie şi fiicele sale, care erau violate fără milă (de soldatul în cauză). Am vrut să îi arăt ce înseamnă ochi pentru ochi şi dinte pentru dinte", a explicat el.

Filmarea a stârnit ample discuţii în media occidentală, care a subliniat slaba implicare a preşedintelui american Barack Obama în războiul civil din Siria. Pe de o parte, fapta şochează prin cruzimea ei, într-un conflict în care au fost ucise peste 94.000 de persoane, din martie 2011 până în prezent.

Pe de altă parte, cei care îl cunosc pe Sakkar sunt surprinşi de gestul său. Un exemplu este jurnalista franceză Sofia Amara, care a filmat un documentar la începutul revoltei, ce îl înfăţişează şi pe Sakkar. Documentarul intitulat „În inima armatei siriene libere", Sakkar este înfăţişat ca un om corect, cuceritor şi deloc sălbatic, explică Amara. „Pur şi simplu, războiul acesta a distrus omenia sirienilor", conchide jurnalista.

Organizaţia Human Rights Watch din New York a cerut, într-o declaraţie de presă emisă luni, ca acţiunile lui Sakkar să fie incluse în rândul crimelor de război, iar autorul lor să fie deferit justiţiei. „Potrivit statutului Tribunalului Internaţional, atacarea demnităţii umane prin umilire, degradare şi violarea integrităţii este crimă de război", explică reprezentanţii Human Rights.

De asemenea, după vizionarea înregistrării, comandamentul rebel sirian a promis miercuri să „pedepsească sever" orice persoană care se dovedeşte vinovată de abuzuri. „Orice act contrar valorilor pentru care poporul sirian îşi varsă sângele (…) nu va trece sub tăcere, iar vinovatul va fi pedepsit sever, chiar dacă este vorba despre un membru (al rebeliunii)", a afirmat într-un comunicat comandantul statului major rebel.

Comandantul Sakkar este un membru foarte cunoscut al Brigadelor Farouq Brigades, o unitate militară care s-a format în suburbia Baba Amr din Homs şi care a devenit una dintre forţele cele mai agresive ale insurgenţilor, care luptă de peste doi ani împotriva armatei preşedintelui Bashar al Assad.

Din păcate, ceea ce a reușit comandantul să arate lumii, prin gestul său, este că rebelii nu sunt cu nimic mai buni sau mai drepţi decât regimul Assad. Dacă lupta a început pentru o cauză dreaptă, aceste gesturi arată că după doi ani de zile de război, toţi au ajuns o apă și-un pământ. De-a lungul acestor doi ani, au apărut nenumărate fotografii și videoclipuri care arată cruzimea rebelilor sirieni, care se grăbesc să omoare chiar și civili despre care s-ar zvoni, fără probe, că sunt de partea regimului. Un alt exemplu al comportamentului lor este un videoclip filmat tot în această săptămână de către localnici, simpatizanţi ai cauzei rebelilor. Videoclipul arată executarea publică a trei soldaţi din armata siriană, de către rebeli, care sărbătoresc victoria fluturând armele în aer și dansând pe corpurile celor decedaţi.

Miercuri, Adunarea Generală ONU a adoptat o rezoluţie care cere o schimbare politică în Siria. Rezoluţia a trecut cu 107 voturi pentru, 12 împotrivă și 59 de abţineri. Ea condamnă guvernul pentru folosirea artileriei grele și pentru încălcarea sistematică a drepturilor omului și a libertăţilor fundamentale. Aceasta este a cincea rezoluţie votată în ceea ce privește războiul din Siria, și cu toate acestea, nici până în acest moment nu a intervenit direct nicio putere străină. După cum spunea și președintele Adunării, Vuk Jeremic, înainte de vot, această situaţie vorbește și despre puterea reală a organizaţiei, nu doar despre problema siriană. „Dacă nu suntem în stare să facem nimic pentru a opri această tragedie, atunci cum putem menţine credibilitatea morală a acestei organizaţii?”, citează CNN.