VIDEO: Ce face „bunicul” (98 de ani) cu un calculator

110

Vârsta de 98 de ani este una pe care cei mai mulţi dintre noi nu mai apucă să o vadă, iar dintre cei care apucă, cei mai mulţi regretă. Realitatea pare să ne înveţe că îmbătrânirea și bătrâneţea în sine nu mai au nimic frumos de oferit, însă „bunicul", așa cum este poreclit Hal Lasko (98 de ani), are să ne înveţe o altă lecţie.

Lasko, numit de către familie și fani „bunicul”, s-a născut cu 70 de ani înainte de apariţia programului Microsoft Paint, scrie ViralNova. Toată viaţa a lucrat ca artist grafic, dar într-o vreme în care totul se făcea de mână, chiar și desenele Disney. Acum însă, arta sa este 100% digitală.

Nepoţii i-au luat un calculator acum 15 ani, pentru că erau siguri că o să fie captivat de programul Paint, de la Microsoft. Pe lângă programele de grafică și editare foto și video care sunt disponibile oricui astăzi, Paint pare ceva rămas din epoca de piatră, însă ce face „bunicul” cu ajutorul programului este de-a dreptul spectaculos, mai ales că este vorba despre o muncă asiduă, de adăugarea pe rând a fiecărui pixel de culoare. Așa a devenit cunoscut și ca „pictorul cu pixeli”.

Când a început să își piardă vederea, din cauza degenerării maculare, Lasko credea că zilele lui de pictat sunt numărate. Programul însă poate mări imaginea destul de mult, încât să poată desena fără probleme. „Am sărit din pat și m-am dus direct la calculator să văd dacă pot să fac ceea ce visam să fac de mult.”

Îi poate lua și până la doi ani pentru a termina un desen, dar „bunicul” are răbdare cât un munte și „tot timpul din lume”, în ciuda vârstei sale înaintate. La 98 de ani, Lasko creează desene din cele mai rudimentare, cu animale, case și păduri, până la desene abstracte, care îi permit să își imagineze și la această vârstă, o lume cu alte valenţe.

Fără îndoială pasiunea sa pentru artă i-au menţinut spiritul tânăr și mintea ascuţită. La 98 de ani, Lasko se mișcă fără probleme, vorbește fără probleme, și-a păstrat simţul umorului, deschiderea faţă de nou, în același timp recapitulând tot ce a înmagazinat într-o viaţă de învăţare, cum e și o poezie din clasa întâi pe care și acum o mai recită. Chiar și la această vârstă este cel mai interesat de reacţia publicului și de criticile pe care le primește pentru desenele sale. Lasko este exemplul viu că nu ești niciodată prea bătrân să înveţi să faci ceva nou.

Foto: captură Vimeo

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.