Rusia nu ameninţă Ucraina cu războiul, dar crește preţurile la gaze

62

Președintele rus, Vladimir Putin, a anunţat ieri, în cadrul unei conferinţe, că Rusia nu plănuiește să atace Ucraina și că folosirea forţei armate în regiune reprezintă „ultima opţiune", transmite The Guardian.

„Dacă vedem că fărădelegile vor începe în regiunile de est, dacă oamenii ne cer ajutorul — în plus faţă de un apel de la un președinte legitim (referindu-se la Viktor Ianukovici), pe care îl avem deja — atunci ne rezervăm dreptul de a folosi toate mijloacele de care dispunem pentru a-i proteja pe acei cetăţeni. Și considerăm că este destul de legitim”, a declarat președintele rus, referindu-se la acţiunile activiștilor radicali din Ucraina care au condus la umilirea unui guvernator și la moartea unui tehnician, scrie Russia Today. „Nu mergem la război împotriva ucrainenilor. Vreau să înţelegeţi fără ambiguitate. Dacă luăm însă o decizie, va fi pentru a proteja cetăţenii Ucrainei”, a asigurat oficialul.

De asemenea, Vladimir Putin a negat faptul că forţele de luptă rusești au intervenit în Crimeea. El a precizat că soldaţii înarmaţi care poartă uniforme fără semne de identificare din acea regiune sunt forţele de apărare locală ale Crimeei.

Totodată, președintele rus a susţinut că Viktor Ianukovici rămâne președintele legitim al Ucrainei, chiar dacă nu consideră că acesta mai are un viitor politic. În același timp, el a declarat că refuză să îl recunoască drept președinte pe cel care exercită în prezent această funcţie în Ucraina, Oleksandr V. Turchynov. De asemenea, orice viitoare alegeri prezidenţiale ce se vor desfășura pe teritoriul ucrainean nu vor fi recunoscute, în cazul în care vor fi „susţinute sub aceeași teroare la care asistăm acum în Kiev”, citează The Telegraph.

Vladimir Putin sugerează, de asemenea, adoptarea unei noi consituţii în Ucraina, printr-un referendum „pentru ca toţi cetăţenii Ucrainei să simtă un angajament în acest proces, să simtă că aduc un aport în formarea noilor principii legate de cum ar trebui să funcţioneze ţara lor”, citează RT.

În același timp, însă, Ucraina este ameninţată de scumpirea gazelor de către gigantul energetic rus Gazprom, începând cu luna aprilie, scrie The Telegraph. Potivit explicaţiilor oferite de directorul executiv Gazprom, Alexei Miller, Ucraina a acumulat datorii care se ridică la 1,5 miliarde de dolari pentru achiziţiile de gaz din Rusia. Datoria va crește la 2 miliarde de dolari, dacă Ucraina nu va plăti gazele pentru luna februarie. Ucraina beneficia de o reducere la preţul gazelor, iar acordul se reînnoia o dată la trei luni. În circumstanţele actuale, contractul nu a mai fost reînnoit, motiv pentru care, începând din luna aprilie, Ucraina va cumpăra gaz rusesc la preţuri pe care nu și le poate permite.

Vladimir Putin argumentează că decizia nu este una politică, ci de ordin comercial. „Acest lucru are sens din punct de vedere comercial. Le-am oferit bani, au eșuat să livreze”, a declarat președintele rus. Există însă voci critice care nu dau crezare argumentelor lui Vladimir Putin. Acţiunea a fost numită drept o „mișcare rusească tradiţională de presiune asupra Ucrainei”, de către Mikhail Korchemkin, directorul East European Gas Analyst.

Uniunea Europeană a transmis marţi că își va oferi sprijinul Ucrainei pentru a plăti datoria către Gazprom. De asemenea, Fondul Monetar Internaţional și Statele Unite au promis că se vor implica pentru ajutorarea Ucrainei.

Foto: Russia Today / captură YouTube