La firul ierbii. Prima reclamă la marijuana difuzată la TV în SUA (video)

244

Cea mai mare reţea de televiziune prin cablu (ca profit) din Statele Unite, Comcast, a început în urmă cu doar câteva zile să difuzeze, pentru prima dată în istoria televiziunii americane, un spot de promovare a consumului medicinal de marijuana. Reclama urmează să fie difuzată pe posturi precum Fox, CNN, Discovery, ESPN, History și altele.

Spotul creat pentru o companie care comercializează marijuana pentru uz medicinal nu a pătruns cu ușurinţă în media planurile televiziunilor. „Asigurarea unui spaţiu pentru reclama noastră, într-o reţea importantă, a fost un lucru extrem de dificil însă, în același timp, extrem de satisfăcător, a declarat Jason Draizin, fondator și director al companiei comerciale, citat de prweb.com.

Directorul spune că scopul companiei este să constituie o punte între pacienţii care au nevoie de prescrierea unei reţete pentru marijuana și medicii care pot emite aceste reţete.

Reclama face o paralelă între cumpărarea marijuanei și cumpărarea de ingrediente pentru sushi. Un dealer cu un aspect dubios privește la cameră și își promovează „marfa": „Auzi, vrei sushi? (…) Am cel mai bun sashimi pe care l-a văzut cartierul ăsta de ani de zile (…) Tu ai nevoie de mine, eu am nevoie de tine…" Mesajul activator al clipului este o invitaţie pentru telespectatori de a-și cumpăra marijuana din surse sigure: „Nu ai cumpăra sushi de la tipul ăsta, deci de ce ai cumpăra marijuana de la el?".

Spotul difuzat de Comcast nu este primul creat pentru promovarea marijuanei, însă faptul că este primul care a reușit să pătrundă într-o reţea naţională a alimentat controversele existente. Utilizarea marijuanei în scopuri medicale este legală în câteva dintre statele americane, însă în cele mai multe rămâne încă ilegală.

Argumente pro, argumente contra

Cei care militează pentru legalizarea cannabisului spun că măsura ar elimina traficul ilegal și infracţionalitatea care se asociază cu acesta. În plus, potrivit unor surse, impozitarea comercializării acestui drog ar putea genera cel puţin 1,3 miliarde de dolari anual, pentru bugetul de stat. În condiţiile în care, în prezent, nu mai puţin de 41,3 miliarde de dolari sunt cheltuiţi anual pentru combaterea traficului cu marijuana.

Pe de altă parte, cei care se opun legalizării spun că aceasta ar putea produce dezechilibre sociale. E important în acest punct să amintim că militanţii pentru legalizare se împart, la rândul lor, în două categorii distincte: cei care vor ca marijuana să fie legalizată în condiţii stricte, pentru folosirea ei medicinală, și cei care doresc legalizarea utilizării cannabisului în scopuri recreaţionale. [La momentul actual, doar statul Colorado permite consumul recreaţional de marijuana, însă Washingtonul este așteptat să finalizeze anul acesta procedurile de legalizare.] Cei care se opun legalizării marijuanei în scop recreaţional spun că urmările utilizării ei vor afecta grav sănătatea celor care o consumă, iar costurile implicate pentru recuperarea lor vor fi mai mari decât cele obţinute din încasarea impozitelor pe comercializare. Una dintre figurile publice care nu este de acord cu această optică este chiar președintele SUA, Barack Obama, care a comparat recent efectele marijuanei cu cele ale ţărilor sau alcoolului.

Medicamentele cu marijuana sunt legale în România

În timp ce, în SUA, bătălia pro și contra legalizării consumului de marijuana continuă, în România, situaţia canabisului medical s-a clarificat în urmă cu un an. În octombrie, România a devenit a zecea ţară din Uniunea Europeană care permite tratarea epilepsiei, a cancerului și a sclerozei cu extrase de canabis. Legile 143 și 339 permit utilizarea derivaţilor din marijuana (tincturi, rășini sau fragmente vegetale), strict pentru ameliorarea simptomelor unor boli grave. Până atunci, legea interzicea atât posesia, cât și utilizarea canabisului, în toate formele.